Multi dintre copiii abandonati in maternitate sau lasati in voia sortii, fara niciun fel de remuscare, chiar de catre mamele lor, se afla in prezent, in centre de plasament si beneficiaza de protectia asistentilor sociali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova. In conditiile in care ar fi trebuit sa se afle, de fapt, in propriile familii, alaturi de parinti si frati, acesti copii sunt crescuti pana la urma de stat si duc o adevarata lupta pentru a razbi in viata. Seful Serviciului Ingrijire de tip rezidential a copilului, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova, Costache Ionica – ne-a declarat ca aproape 550 de copii se afla, in acest moment, in centrele de plasament si in centrele de tip rezidential din judet. Acestia au asigurata cazarea si masa iar pe masura ce cresc, sunt inclusi intr-un program pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independente. „La o varsta mai avansata este mai greu pentru acestia sa-si formeze un stil independent de viata, pentru a reusi sa se descurce si in societate. Baietii se integreaza mai usor in societate, deoarece isi gasesc mai repede serviciu pe cand, locurile de munca pentru fete sunt limitate. Ca urmare, acestea se orienteaza mai degraba spre un loc de munca in strainatate, avand destule exemple in acest sens” – ne-a precizat Ionica Costache.
Copiii din centrele de plasament au posibilitatea si de a urma cursurile unei unitati de invatamant, inclusiv o facultate. „La momentul actual, dintre cei 550 de copii aflati in centrele de plasament, 10 sunt studenti, iar alti doi sunt masteranzi. In schimb, o fata, care era eleva in clasa a XI-a, a renuntat la studii si a plecat in strainatate pentru a munci alaturi de prietenul ei”, a mai adaugat seful Serviciului Ingrijire de tip Rezidential a Copilului Prahova.
Cei 550 de copii, a caror casa o reprezinta centrele de plasament prahovene, sunt nevoiti sa „isi ia zborul” si sa traiasca pe cont propriu, atunci cand implinesc 18 ani. Totusi, daca fac dovada ca urmeaza cursurile unei unitati de invatamant sau daca se angajeaza, conform legislatiei in domeniul protectiei copilului acestia mai pot beneficia de cazare si masa, in cadrul sistemului de protectie sociala, pentru inca doi ani, varsta limita in acest caz fiind de 26 de ani. In aceste conditii, insa, ei trebuie sa se autogospodareasca, adica, dupa cum ne-a declarat si interlocutoarea noastra, „sa ajute la pregatirea mesei, sa spele vasele sau sa mentina ordinea si curatenia in locul unde sunt cazati”.
Hermina POSTA