China a cenzurat discursul de investitura al presedintelui SUA

Televiziunile din China au cenzurat atent pasajele politice sensibile din discursul de investitura al noului presedinte american Barack Obama, taind declaratiile care faceau referire la “comunism” sau la represiunea disidentilor.
La televiziunea centrala chineza, discursul si traducerea sa in chineza au fost taiate in momentul in care Obama a facut referire la “generatiile precedente care au infruntat fascismul si comunismul nu doar cu rachete si tancuri, ci si cu aliante solide si convingeri puternice”.
Imediat ce cuvantul “comunism” a fost pronuntat in chineza, vocea traducatorului a inceput sa se auda din ce in ce mai incet, in timp ce camera s-a intors spre prezentatoarea din studiu, care a fost luata prin surprindere.
Similar, cele doua mari portaluri chinezesti Sina si Sohu au taiat referirile la comunism in traducerea discursului lui Obama in chineza, precum si pasajele in care se vorbea despre disidenti.
“Celor care se agata de putere prin coruptie, prin inselatorie si reducand la tacere disidenta, sa stiti ca va situati de partea gresita a istoriei, dar noi va intindem mana daca acceptati sa va desclestati pumnii”, a spus Barack Obama.
Declaratia sa in engleza a fost publicata pe internet, dar si de cotidianul oficial de limba engleza China Daily, care se adreseaza in principal strainilor din China.

Voronin il considera pe Lenin “genial”

Vladimir Voronin, presedintele comunist al Republicii Moldova, considera ca Vladimir Lenin, a fost un “lider si organizator genial” ale carui “idei sunt inca de actualitate”. Declaratiile au fost facute miercuri cu ocazia comemorarii a 85 de ani de la moartea fostului lider rus.
“Astazi nu trebuie sa renuntam la istoria noastra (…). In anii postsovietici multe persoane au vrut sa il defaimeze pe Lenin, nu au reusit si nu vor reusi: a fost un lider si un organizator genial”, a spus Voronin, dupa care a depus o jerba in fata monumentului din Chisinau dedicat fondatorului URSS.
“Ideile clasicilor marxism-leninismului sunt inca de actualitate si pot deveni o foaie de parcurs pentru rezolvarea problemelor moderne”, a continuat Voronin.
“In prezent, construim in Moldova un stat social unde prosperitatea cetatenilor este o prioritate”, a mai spus presedintele comunist al Republicii Moldova.
Republica Moldova, fosta republica sovietica si tara cea mai saraca din Europa, este condusa de Partidul Comunist inca din 2001. Presedintele sau, Vladimir Voronin, a fost ales de doua ori la conducerea Republicii Moldova.

Armata israeliana s-a retras din Gaza

Ultimul soldat israelian a parasit, ieri dimineata, Fasia Gaza – a anuntat un purtator de cuvant militar, citat de France Presse. El a precizat, insa, ca armata israeliana a ramas desfasurata la granita. Luptele din Fasia Gaza au incetat, duminica, in urma unui armistitiu incheiat intre autoritatile israeliene si gruparile armate palestiniene, printre care si Hamas.
Armata israeliana a lansat, pe 27 decembrie, o ofensiva in teritoriul palestinian, cea mai vasta desfasurata in Fasia Gaza. Peste 1.300 de palestinieni au fost ucisi si alti 5.300 au fost raniti.