Bancnota de 100.000.000.000.000 de dolari, in Zimbabwe

Zimbabwe va pune in curand in circulatie bancnota de 100.000.000.000.000 de dolari zimbabweni (zim dollar), incercand sa stopeze astfel criza de lichiditati care a lovit tara, pe fondul crizei economice.
“Pentru a ne asigura ca locuitorii pot sa aiba acces la banii pe care ii au la banci, Banca centrala a decis sa tipareasca aceasta bancnota, care va intra progresiv in circulatie”, scrie un cotidian local. Respectiva bancnota era, la cursul de ieri dimineata, echivalentul a 30 de dolari americani pe piata neagra, unde au loc majoritatea schimburilor valutare. Ultimele cifre oficiale evaluau inflatia la 231 milioane la suta in iulie 2008, desi economistii din Harare vorbesc chiar de o inflatie de 89,7 triliarde (21 de zerouri). Saptamana trecuta, Banca centrala introdusese pe piata bancnotele de 10, 20 si 50 de miliarde de zim dolari, dar acestea s-au devalorizat in doar cateva zile.
Economia locala, odata considerata modelul regiunii, a ajuns la pamant. Somajul a atins 80%, iar speranta de viata a coborat la 36 de ani.

Putin schimba foaia fata de Ucraina

Premierul rus Vladimir Putin s-a declarat ieri, la Berlin, gata sa-si „ajute partenerii ucraineni” fara „sa caute sa afle cine are dreptate si cine a gresit”, intr-o schimbare aparenta a tonului folosit pana acum de Moscova fata de Kiev. „Cred ca nu trebuie sa incercam sa aflam cine are dreptate si cine a gresit”, a declarat Putin, in cadrul unei intalniri cu grupurile Eni, GDF Suez si EON Ruhrgas, care a avut loc imediat dupa sosirea oficialului rus la Berlin. „Nu trebuie sa politizam situatia, este necesar sa-i ajutam pe partenerii nostri ucraineni. Suntem interesati sa furnizam gaze naturale”, a declarat primul ministru rus. Dupa intalnirea cu principalele grupuri europene, Putin s-a deplasat la sediul Guvernului german, unde va avea o intalnire cu cancelarul Angela Merkel. In ziua precedenta, Putin a reprosat Ucrainei ca nu se comporta „precum o tara civilizata”. „Europa trebuie sa lanseze un semnal clar, dar nu Rusiei, cerandu-ne sa ne vindem gazele la preturi mici, ci Ucrainei, astfel incat sa se comporte de o maniera civilizata”, declarase Putin.

Siria le cere statelor arabe sa rupa relatiile cu Israelul

Liderul sirian Bashar al-Assad (in foto) le-a cerut statelor arabe care au relatii diplomatice cu Israelul sa-si inchida ambasadele si sa rupa orice contact cu statul israelian. Assad a spus, la reuniunea araba consacrata ofensivei din Gaza, ca le cere statelor arabe – fara sa dea nume – “sa inchida ambasadele din Israel si sa rupa orice contact direct sau indirect cu statul israelian”. Egiptul si Iordania sunt singurele tari arabe care au semnat un tratat de pace cu Israelul si care gazduiesc ambasade israeliene. Si Mauritania are relatii diplomatice cu Israelul. Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov le-a cerut, ieri, Iranului si Siriei sa convinga Hamasul sa accepte planul egiptean pentru incetarea focului in Fasia Gaza. “Transmitem semnalele adecvate reprezentantilor Hamas si statelor care au influenta asupra gruparii, mai ales Iranului si Siriei”, a declarat Lavrov, intr-o conferinta de presa, la Moscova. Principalul negociator israelian, Amos Gilad, urma sa discute, la Cairo, despre planul egiptean.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMondosport
Articolul următorPoetul Grigore Vieru s-a stins