SUA se asteapta la un deficit de un trilion de dolari
Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a declarat ca SUA se poate astepta la deficite de un trilion de dolari pentru cativa ani de acum inainte, dar a subliniat ca statul trebuie sa continue sa cheltuiasca pentru a pune economia din nou pe picioare. Obama a precizat ca nu vrea sa intre in detalii, deoarece propunerea de buget inca este in lucru si trebuie supusa si dezbaterii publice. Dar el se asteapta la un deficit de un trilion de dolari inainte ca bugetul pe anul fiscal urmator sa fie propus.
De altfel, politicienii americani vor ca si consumatorii americani sa reia cheltuielile, urmand exemplul guvernului. Este de asteptat ca miercuri comisia de buget a Congresului sa publice proiectiile pe anul fiscal 2009 si deficit iar expertii se asteptau deja la o depasire a recordului de 455 miliarde de dolari stabilit in 2008, de aceasta data preconizand un deficit de peste 1000 de miliarde.
Desi aceasta cifra include o parte din cele 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sectorului financiar si a industriei auto, nu include masurile de stimulare economica pe care se spera ca le va aproba Congresul, ce se ridica la 775 miliarde de dolari in urmatorii doi ani.
In favoarea acestui ultim plan, Obama a facut lobby pe langa Congresul american. Presedintele ales a promis ca va stabili noi standarde de transparenta si gestionare pentru a se asigura ca sumele in cauza nu sunt cheltuite inutil.
Coridor umanitar in Fasia Gaza
Israelul va deschide un coridor umanitar in Fasia Gaza, a anuntat Biroul premierului israelian, Ehud Olmert, ieri dimineata.
“Pentru a preveni o criza umanitara in Fasia Gaza, premierul Ehud Olmert a decis adoptarea unei propuneri a oficialilor din domeniul securitatii privind deschiderea unui coridor umanitar in Fasia Gaza, pentru a veni in sprijinul populatiei”, se arata intr-un comunicat al Biroului premierului, in care nu se precizeaza momentul acestei deschideri.
“Aceasta implica deschiderea sectoarelor geografice pentru perioade limitate de timp pe durata carora populatia va putea primi ajutor”, potrivit aceluiasi document.
Detaliile exacte ale programului vor fi stabilite de coordonatorul israelian responsabil cu operatiunile civile din cadrul Ministerului Apararii.
Agentiile ONU si organizatiile umanitare au denuntat o criza umanitara “totala” in Fasia Gaza, un teritoriu sarac si suprapopulat, unde populatia este supusa atacurilor fara a avea posibilitatea de a se refugia, in timp ce ajutoarele de urgenta sunt intarziate de luptele continue.
Olmert a discutat cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si i-a transmis aceasta decizie impreuna cu informatiile privind ultimele evolutii diplomatice si militare, potrivit aceleiasi surse.
Olmert nu a reactionat in schimb fata de initiativa Egiptului de a-i invita pe israelieni si palestinieni la o reuniune de urgenta in vederea negocierii unor acorduri si garantii privind Fasia Gaza, pentru a pune capat razboiului.
Obama, acuzat de complicitate cu Israelul
Numarul doi din reteaua Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a cerut musulmanilor din lumea intreaga sa atace obiective israeliene si occidentale, ca sa razbune campania din Fasia Gaza.
Mana dreapta a lui Ossama bin Laden l-a acuzat pe presedintele ales Barack Obama de complicitate cu Israelul.
Ayman al-Zawahiri a spus ca operatiunea din Gaza este darul lui Obama pentru palestinieni, inainte de intrarea oficiala la Casa Alba.
Numarul doi din Al-Qaida a declarat ca atacurile au demonstrat ca Obama nu va schimba din temelii politica americana, pentru ca imaginea lui de reformator este pura propaganda.
Zawahiri l-a atacat dur si pe presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, pentru ca tine inchisa granita Egiptului cu Gaza. Liderul Al-Qaida i-a indemnat pe egipteni la greva generala.