Ursus Breweries, subsidiara producatorului american de bere SABMiller a achizitionat 71% din actiunile Bere Azuga (BEGY) de pe piata Rasdaq, potrivit comunicatului transmis de noul proprietar, suma platita de acesta fiind de 7,15 milioane euro.
“Compania Bere Azuga este listata la Bursa de Valori Bucuresti si avea o valoare de piata, in ultima zi de tranzactionare anterioara acestei comunicari, de 9,3 milioane euro, la o valoare per actiune de 1,73 euro. Valoarea bruta a acestei achizitii este de 24,8 milioane euro”, se arata intr-un comunicat de presa.
Ursus Breweries vrea sa obtina aprobarea Consiliului Concurentei in vederea lansarii unei oferte publice de cumparare a titlurilor pe care nu le detine in cadrul Bere Azuga.
“Ne bucuram ca putem adauga in portofoliul Ursus Breweries una dintre cele mai renumite marci romanesti. Este o responsabilitate pentru noi sa pastram traditia romaneasca a acestei marci si o oportunitate in acelasi timp sa ii construim un profil si o vizibilitate la nivel national”, a declarat Stephan Maria Weber, presedintele Ursus Breweries.
Compania Bere Azuga are o cota de piata estimata la 0,6% si detine marcile de bere Azuga si Valea Prahovei.
Bere Azuga a raportat pierderi de 4,24 milioane lei (1,16 milioane euro) in primele noua luni din 2008, dupa ce in perioada similara din 2007 obtinuse un profit de 875.000 lei.
Afacerile producatorului de bere au sporit nesemnificativ – cu 3% – la 24,07 milioane lei, aproximativ 6,61 milioane euro, in intervalul ianuarie – septembrie 2008, comparativ cu nivelul cifrei de afaceri din intervalul similar din 2007, de 23,34 milioane lei.
Ursus Breweries este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, unde detine patru fabrici de bere la Cluj-Napoca, Timisoara, Buza si Brasov. Marcile Ursus Breweries sunt Peroni Nastro Azzurro, Ursus, Redd’s, Timisoreana, Stejar, Ciucas si Pilsner Urquell.