Armata americana va dispune, pana in 2011, de 20.000 de militari pregatiti pentru a sprijini autoritatile locale in cazul unui atac terorist nuclear sau al altor catastrofe produse pe teritoriul SUA, au declarat oficiali din Pentagon.
Analistii sustin ca modificarea rolului fortelor armate, planifi-cata cu mult timp in urma, a primit recent finantarea si alocarile de trupe necesare, insa provoaca ingrijorarea asociatiilor pentru libertati civile si este criticata chiar si de unii membri ai fortelor armate.
Planul Pentagonului prevede crearea a trei forte de reactie rapida, care sa devina operationale pana in septembrie 2011 – o unitate formata din 4.700 de persoane, disponibila de la 1 octombrie, la baza Fort Stewart din Georgia si alte doua unitati, care vor consolida un grup de 80 de membri ai Garzii Nationale si unitatile de rezervisti, care dispun de circa 6.000 de membri. Toti militarii vor fi pregatiti pentru a reactiona in cazul unui atac intern cu arme chimice, biolo-gice, radiologice, nucleare sau atacuri de amploa-re comise cu explozibili.
Pregatirile armatei pentru reactia in cazul unui atac cu arme de distrugere in masa dateaza din 1996, dar au fost accelerate dupa atentatele din 11 septembrie 2001.