De departe, anul 2008 a fost unul extrem de solicitant pentru pugilistul amator Georgian Popescu (foto 1, stanga) boxer legitimat la clubul Petrom-Petrolul Ploiesti. In acest rastimp, Georgian a participat atat la concursurile interne, cat si la cele internationale, unde a facut o figura frumoasa. Dintre competitiile pe plan extern reamintim cele doua turnee de calificare pentru Jocurile Olimpice (JO), JO de la Beijing (China), Campionatul European de la Liverpool (Anglia) si Cupa Mondiala din Moscova (Rusia). A participat la mai multe concursuri din Romania, devenind chiar campion national al Romaniei la categoria sa de concurs. Cel mai bun rezultat obtinut de Popescu a fost locul al V-lea la competitia din Asia. Trebuie precizat si faptul ca sportivul pregatit de Ion „Nini” Moroita (foto 2) nu a participat la categoria sa favorita, 64 de kilograme, fiind obligat sa-si demonstreze valoarea la 60 de kilograme. „Anul 2008 a fost unul muncit, cu multa transpiratie”, ne-a precizat, pentru inceput, Popescu. Acelasi sportiv a mai adaugat: „In tot acest an nu a fost zi in care sa nu ma gandesc la cantar. Organismul meu se acomodeaza la 67 de kilograme, iar pentru a slabi sapte kilograme a trebuit sa muncesc foarte mult in fiecare zi. Fara ajutorul maestrului Ion Moroita nu as fi reusit acest lucru, el insistand ca eu sa fac categoria 60 kg”.
La Olimpiada, fara sprijinul maestrului
Visul oricarui sportiv, indiferent de disciplina sportiva, este sa participe la JO de vara. In 2008, Popescu si-a indeplinit aceasta aspiratie, luand parte la cea mai tare competitie organizata, la nivel mondial, o data la patru ani. „Nimeni nu se astepta ca eu sa ajung, la JO, atat de sus, iar dupa concurs au fost unele voci care au spus ca am luat locul al V-lea prin noroc”, a afirmat Georgian. Boxerul „gazar” a mai adaugat: „Cel mai mare regret este ca nu am reusit sa castig o medalie la competitia desfasurata la Beijing. Sunt de parere ca in sferturi l-am invins pe cubanezul Yordenis Ugas, dar arbitrii au vazut cu totul altceva, astfel ca el a mers in faza urmatoare. Pentru mine a contat si faptul ca la JO antrenorul cu care m-am pregatit in perioada premergatoare, Ion Moroita, nu a fost langa mine, tehnician care ar fi stiut, cu siguranta, ce sa-mi spuna pentru a-l invinge pe sportivul din Cuba”.Dupa intrecerea din China, pentru Popescu a urmat o perioada de inactivitate, care pana la urma s-a facut simtita la Campionatul European si Cupa Mondiala, unde a fost eliminat inca din primele tururi. „Am fost foarte suparat dupa JO, astfel ca o perioada buna de timp nu m-am mai pregatit. Chiar daca am reusit sa-mi fac categoria, iar la turneul de pregatire din Finlanda am facut o figura frumoasa, totusi, simteam ca organismul meu este destul de slabit, astfel ca pana la urma rezultatele s-au vazut”, ne-a declarat Georgian Popescu.
Planuri de viitor
In anul care urmeaza, Popescu va participa la Campionatul Mondial din Italia, iar obiectivul lui Georgian este sa se intoarca cu o medalie. „M-am saturat doar sa particip, vreau sa castig un trofeu pe plan international”, ne-a spus hotarat Georgian, care a mai adaugat: „Stiu ca pot castiga, dar vreau sa arat si lumii de ce sunt eu in stare”. Pugilistul originar din Ploiesti este tentat si de o cariera la nivelul profesionistilor, pentru a le calca pe urme lui Doroftei sau Diaconu, dar mai intai el trebuie sa-si faca un nume in boxul amator. Una peste alta, se poate spune ca anul 2008 a fost unul bogat in competitii pentru boxerul clubului Petrom-Petrolul Ploiesti, dar din pacate el nu a reusit sa triumfe la concursurile internationale. Poate la anul…
Cristi DAMIAN