20% dintre romani nu au fost niciodata in concediu sau s-a intamplat atat de demult ca nici nu mai tin minte. Statiunile autohtone de la mare si de la munte sunt destinatiile favorite ale romanilor care pleaca in concediu, in timp ce doar 8% dintre romani aleg statiunile turistice din afara tarii, potrivit unui studiu GfK.
Romania, la mare sau la munte, este destinatia aleasa de cei mai multi dintre romanii care isi planifica un concediu. 29% dintre persoanele de peste 15 ani si-au petrecut ultima vacanta in tara, la munte, iar 27% au ales marea, in Romania. Cei care au fost ultima data in concediu la mare in tara sunt in general bucuresteni sau locuitori ai regiunii Muntenia, din mediul urban, cu varsta intre 15-39 ani si au un venit personal net lunar peste medie.
Statiunile din strainatate sunt in general alese de tinerii cu varsta intre 20-39 ani, angajati cu norma intreaga, absolventi de studii superioare si cu un venit personal mediu lunar de peste 1500 RON/ luna.
62% dintre romani au mers in concediu cu partenerul de viata, iar 28% au avut si copiii alaturi in vacanta. Principalul mijloc de transport in calatoriile de vacanta este masina personala sau a altcuiva, folosita de aproape 50% dintre cei care au fost in concediu. Peste un sfert dintre romani au preferat sa mearga cu trenul catre o destinatie de vacanta, iar autocarul a fost ales de 16%.
Cei care nu au fost niciodata in concediu sau, pur si simplu, nu-si amintesc cand si unde au petrecut ultima vacanta sunt in general din mediul rural, din Oltenia, Dobrogea sau Moldova si au peste 60 de ani.
Potrivit aceluiasi studiu GfK, romanii fac foarte putina miscare. 70% dintre ei desfasoara in timpul liber activitati in cadrul gospodariei.