Romania, amenintata de colaps economic

Romania este una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, arata prognoza Stratfor pentru trimestrul al patrulea al acestui an. Potrivit acestei prognoze, Europa va fi lovita de criza in mai mare masura decat SUA, iar Rusia va profita de moment pentru a-si spori influenta, prin preturi, la energie.
Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor.
Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit si “CIA-ul din umbra”, arata in raportul sau pentru trimestrul al patrulea al acestui an ca Europa, care are un sistem bancar cu deficiente profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize pana la sfarsitul anului 2009. Mai mult, tarile mai putin avansate din punct de vedere economic, printre care si Romania, sunt in pragul colapsului financiar, mai scriu analistii de la Stratfor in prognoza pe trimestrul al patrulea.
Romania este considerata de Stratfor una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Slovacia si Serbia. Franta si Italia sunt la randul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situatia datorita dimensiunii economiei lor.
Intr-o analiza separata, publicata dupa ce Standard & Poors a scazut drastic ratingul Romaniei, Stratfor aprecia totusi ca Romania nu se afla in aceeasi situatie precara ca Ungaria, dar are probleme mari, intrucat deficitul de lichiditati incepe sa se resimta tot mai puternic pe piata europeana.
De asemenea, Romania se confrunta cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% si cu o datorie publica de 19% din PIB, ceea ce ridica serioase semne de intrebare legate de modalitatea prin care Romania va reusi sa acopere gaura bugetara in timpul unei crize de lichiditati, scrie Stratfor, care spune ca Bucurestiul ar putea recurge in aceste conditii la un imprumut de la FMI.