“Situatia e dificila”
Decizia Congresului american de luni de a respinge planul administratiei Bush de alocare a 700 de miliarde de dolari bancilor aflate in dificultate a determinat o reactie publica a presedintelui SUA, George W. Bush. Presedintele american a solicitat din nou Congresului sa aprobe acest plan sustinand ca “avem de a face cu o situatie urgenta.” Bush a precizat ca deja decizia Congresului se resimte pe piata, unde bursele si-au accentuat declinul.
Presedintele SUA a amintit de caderea bursei de luni, aratand ca aceasta este un semn real si sugestiv a ceea ce va urma daca planul de salvare nu va fi aprobat. “Cu cat ne ocupam mai repede de aceasta problema, cu atat mai repede ne vom putea intoarce pe calea cresterii economice” a spus Bush, care a adaugat ca acest lucru este o datorie a liderilor politici alesi de popor.
“Oricat ne-am dori ca situatia sa fi fost diferita, tara noastra nu se confrunta cu o alegere intre actiunea guvernamentala si functionarea unei piete libere. Ne confruntam cu o alegere intre actiune si perspectiva reala a unor greutati economice pentru toti americanii” a declarat presedintele american.
“Stiu ca este vorba de multi bani, dar americanii vor avea mai mult de suferit daca nu se aproba acest plan, decat prin pierderea celor 700 de milioane de dolari. Chiar daca am vrea sa credem altfel, situatia este dificila. Daca nu facem ceva repede, multe milioane de americani vor avea de suferit”, si-a incheiat Bush discursul de ieri.
Respingerea planului administratiei Bush a dus la caderea burselor americane, indicele Dow Jones pierzand la scurt tip peste 700 de puncte, cea mai mare pierdere inregistrata vreodata intr-o singura zi. Steny Hoyer, liderul majoritatii din Camera Reprezentantilor, a atentionat membrii Congresului ca pretul lipsei de implicare va fi tradus printr-o “calamitate economica pe Wall Street”, care se va rasfrange asupra tuturor oraselor din SUA