Ciocniri armate in capitala Indiei

In cursul unor ciocniri intre politia indiana si presupusi militanti islamisti, semnalate ieri, in orasul New Delhi, capitala Indiei, cel putin doua persoane si-au pierdut viata, iar doi politisti au fost raniti. Incidentul survine dupa ce, saptamana trecuta, in capitala indiana s-au semnalat mai multe atentate cu bomba, care s-au soldat cu moartea a cel putin 20 de oameni. Ciocnirile de ieri au izbucnit intr-un cartier din sudul orasului New Delhi, unde politistii au inconjurat o cladire despre care se credea ca ar fi folosita de militanti islamisti.

Rusia a testat o racheta care trece de scutul american

Rusia a testat cu succes o racheta intercontinentala Bulava cu focoase multiple, capabila, potrivit Moscovei, sa treaca de scutul american antiracheta. “Submarinul nuclear strategic Dmitri Donskoi a lansat cu succes o racheta balistica moderna Bulava din Marea Alba (nord-vestul Rusiei) catre poligonul de la Kura, in Kamceatka (Extremul Orient rus)”, se arata intr-un comunicat al Marinei ruse. Cu o raza de actiune de 8.000 de kilometri, racheta Bulava poate fi echipata cu pana la zece focoase nucleare cu traiectorie independenta. Oficialii rusi afirma ca racheta este “capabila sa penetreze toate sistemele antiracheta existente si viitoare”. Racheta Bulava ar trebui sa asigure stabilitatea strategica rusa pana la jumatatea secolului XXI, potrivit celui care a conceput-o, Iuri Solomonov. Versiune marina a sofisticatei rachete sol-sol Topol-M, Bulava va fi instalata pe toate submarinele nucleare lansatoare de rachete de clasa Borei (tip 955). Un prim submarin de acest tip, Iuri Dolgoruki, a fost lansat la apa in aprilie 2007. Primul test al unei rachete Bulava a avut loc in 2005. Trei dintre testele din 2006 s-au soldat cu esecuri. Rusia denunta vehement proiectul Statelor Unite de a-si extinde scutul antiracheta in Europa. In schimb, Washingtonul da asigurari ca instalarea unui radar in Cehia si a unor rachete de interceptare in Polonia vizeaza exclusiv state imprevizibile precum Iranul.

Gorbaciov critica militarizarea mentalitatii politice

Mihail Gorbaciov a criticat tendinta liderilor politici de a recurge la conflicte armate pentru rezolvarea crizelor. “Trebuie sa criticam pericolul militarizarii mentalitatii politice”, a declarat Gorbaciov in Statele Unite, unde i-a fost decernata “Medalia Libertatii” pentru rolul jucat in incheierea Razboiului Rece. Potrivit fostului lider sovietic, din pacate lumea nu a reusit sa profite de oportunitatile deschise odata cu incheierea Razboiului Rece. “Daca nu gasesc raspunsuri la provocarile globale, politicienii recurg din ce in ce mai des la arme; nu este nimic mai absurd decat asta”, a spus el. Gorbaciov a propus crearea unei structuri care sa faca imposibila utilizarea fortei in conflicte de genul celui care a avut loc recent intre Rusia si Georgia. In opinia fostului lider sovietic, Statele Unite au facut o greseala strategica declarand regiunea Caucazului o zona de interes strategic.

Averile mogulilor din SUA, afectate de prabusirea financiara

Topul celor mai bogati 400 de americani realizat de Forbes nu a suferit schimbari majore anul acesta. Averile mogulilor americani au stagnat sau au crescut cu foarte putine procente. Criza financiara americana este posibil sa fi afectat cresterea averilor celor mai bogati dintre americani. Valoarea neta totala a averilor celor aflati in top a crescut anul acesta cu numai 2%. Bill Gates se afla tot pe locul intai in topul celor mai bogati americani. Acesta a reusit sa se redreseze dupa ce fusese depasit, pentru cateva luni, in primavara, de Warren Buffett, actionar la Berkshire Hathaway. Topul contine si cateva intrari neasteptate. Printre cei mai proaspeti miliardari americani se afla Norman Braman, care activeaza in domeniul vanzarilor de masini, fiind si colectionar de obiecte de arta si John Paul DeJoria, fondatorul companiei „Patron”. Cel mai tanar american prezent in acest top este Mark Zuckerberg, fondatorul retelei de socializare pe Internet, „FaceBook” . Acesta debuteaza in clasamentul Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce nu este rau pentru un tanar de 24 de ani.
Averea lui Shldon Averson a scazut cu 13 miliarde de dolari in ultimele 12 luni, ceea ce presupune o diminuare de 1,5 milioane de dolari pe ora a averii acestuia. In clasament se sfla si 40 de femei printre care si Oprah Winfrey a carei avere a ajuns la 2,7 miliarde de dolari.
Numai 19% dintre primele 400 de averi americane au fost mostenite, in timp ce doar 81% dintre cei aflati in top au realizat averile singuri.

Ministerul de Etica vrea sa interzica fusta mini

Nsaba Buturo a oferit jurnalistilor pozitia oficiala a Ministerului pentru Etica si Integritate in ceea ce priveste portul fustei mini. In opinia sustinatorilor acestei legi, a purta o fusta mini echivaleaza cu a merge gol pe strada, distragand atentia soferilor si cauzand accidente. “Portul unei fuste mini ar trebui considerat ‘indecent’, si pedepsit prin lege”, a declarat Buturo. In opinia sa, tinuta indecenta este doar unul dintre viciile cu care se confrunta Uganda. Joshua Mmali, reporterul BBC in Uganda, a gasit afirmatiile lui Buturo extrem de amuzante. Cu toate acestea, Universitatea Makerere din Kampala, capitala Ugandei, a impus la inceputul acestui an un cod vestimentar pentru toate femeile care frecventeaza institutia. Parerile femeilor din campus au fost impartite, unele fiind de parere ca femeile ar trebui lasate sa decida ce fel de fuste vor sa poarte, iar altele vociferand impotriva frivolitatii care corupe demnitatea femeilor din Africa.