Israelul vrea sa importe
1000 de bombe din SUA

Departamentul american pentru Aparare a notificat Congresul asupra intentiei de a vinde Israelului 1.000 de bombe inteligente capabile sa penetreze buncare subterane. Acest tip de bomba ar putea fi folosit in eventualitatea unei lovituri militare asupra facilitatilor nucleare ale Iranului.
Notificarea Congresului a fost facuta de catre Defense Security Cooperation Agency, divizie a Pentagonului specializata in evaluarea exporturilor de armament. Congresul are la dispozitie 30 de zile pentru a aproba sau respinge tranzactia.
Exportul este evaluat la 77 milioane dolari iar principalul contractor ar urma sa fie Boeing Integrated Defense Systems.
GBU-39 a fost dezvoltat in ultimii ani de armata americana si este o bomba de calibru mic, cu un cost redus, o precizie foarte mare si efecte mici in ceea ce priveste pagubele colaterale.
Yiftah Shapir, de la Institutul national pentru studii de securitate din Tel Aviv, spune ca GBU-39 este una dintre cele mai avansate arme de acest tip la nivel mondial: „Acuratetea bombei este extrem de ridicata. Tot ce trebuie sa faci este sa setezi coordonatele, sa tragi si sa uiti”.
Busculada ucigasa pentru cativa euro
23 de oameni au murit intr-o busculada, in insula indoneziana Java in timp ce asteaptau sa primeasca ajutoare banesti din partea unui om de afaceri. Aproape 10.000 de indonezieni s-au calcat in picioare pentru cativa euro oferiti de un afacerist cu ocazia Ramadanului. La auzul vestii, localnicii din orasul Pasuran au dat navala pe o straduta ingusta, acolo unde se imparteau banii, ca sa fie siguri ca vor prinde o parte din donatie.
In imbulzeala creata, zeci de oameni au fost striviti de vii. Unii au murit asfixiati, iar multimea nu s-a calmat pana la sosirea echipelor de interventie. Astfel de actiuni caritabile sunt organizate frecvent in Indonezia in timpul Ramadanului.

Injuraturi diplomatice intre Moscova si Londra

Diplomatie cu injuraturi intre Moscova si Londra. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a recunoscut ca a injurat intr-o discutie telefonica cu omologul sau britanic, David Miliband.
Lavrov si-a motivat, insa, derapajul verbal spunand ca nu a facut altceva decat sa repete o descriere facuta presedintelui georgian de un lider european. „Descrierea respectiva era ceva de genul: «nebunul naibii»”, a declarat ulterior seful diplomatiei de la Moscova.
Totusi, Lavrov nu a precizat de ce oficialul european l-a catalogat astfel pe Mihail Saakasvili. Cotidianul britanic, The Daily Telegraph a fost cel care, saptamana trecuta, a dezvaluit ca ministrul rus de Externe a folosit injurii in convorbirea cu Miliband. Lavrov a incercat astfel sa-l convinga pe seful diplomatiei britanice ca razboiul din Caucaz a fost declansat de Mihail Saakasvili, si nu de Rusia.
Saakasvili cere NATO
„sa accelereze integrarea” Georgiei

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a cerut „accelerarea integrarii tarii sale” in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, in timpul unei intalniri cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, ieri, la Tbilisi.
„Sper ca pe parcursul urmatoarelor doua zile, vom lucra impreuna foarte mult, pentru a arata ca Georgia este pe calea cea buna pentru a accelera integrarea (sa, n. red.) in familia euro-atlantica”, a declarat Saakasvili.
Scheffer a sosit ieri, la Tbilisi, in fruntea unei delegatii a ambasadorilor celor 26 de tari membre ale Aliantei, in cadrul unei vizite de doua zile menite sa marcheze sustinerea NATO fata de Georgia, la o luna dupa conflictul militar ruso-georgian.
Saakasvili a facut aceste declaratii in cadrul primei reuniuni a Comisiei NATO-Georgia, creata pe fondul conflictului ruso-georgian.
La randul sau, de Hoop Scheffer a promis ca NATO isi va aprofunda relatiile cu Georgia si a criticat Rusia pentru utilizarea fortei in cursul interventiei sale in aceasta republica fosta sovietica, la inceputul lui august.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorCampina