In premiera, o femeie vrea sa conduca executivul Japoniei
Fostul ministru al Apararii – Yuriko Koike – s-a declarat candidata la functia de sef al Guvernului, o premiera in istoria politica a Japoniei.
Koike s-a declarat candidata la presedintia Partidului Liberal-Democrat, aflat la putere, care trebuie sa-si aleaga seful la 22 septembrie, dupa demisia premierului Yasuo Fukuda, care a condus pana acum aceasta formatiune.
PLD este majoritar in Camera Deputatilor si noul sau lider va prelua conducerea guvernului japonez. Yuriko Koike se va confrunta cu mai multi candidati, printre care favoritul Taro Aso, fost ministru de Externe.
Uraganele fac prapad in Cuba si SUA
Guvernul Cubei a cerut Statelor Unite sa ridice embargoul comercial asupra insulei, pentru a permite trimiterea de ajutoare dupa trecerea uraganului Gustav. Provinciile de est ale Cubei sunt in stare de alerta in asteptarea unui uragan si mai puternic, Ike, considerat „foarte periculos”. Ike ameninta si Haiti, unde bilantul uraganelor Gustav si Hanna se apropie de 600 de morti.
Ajutoarele internationale continua sa soseasca in Haiti, unde sute de mii de sinistrati au nevoie urgenta de hrana si medicamente dupa trei uragane in doar cateva saptamani. Intinse zone rurale sunt in continuare inundate, recolta de orez este distrusa iar in orasul Gonaives situatia este calificata drept „catastrofala”.
Organizatiile umanitare se tem de izbucnirea epidemiilor, dar si de eventuale revolte declansate de foamete, intr-o tara care era si pana acum cea mai saraca de pe continent. Iar calvarul ar putea continua: uraganul Ike, clasificat in categoria a patra – cu o treapta mai putin de nivelul maxim – va trece si el in apropiere de Haiti.
Ike ameninta direct insulele Bahamas si micul arhipelag Turks si Caicos, o posesiune britanica unde turismul este una din cele mai importante activitati economice. Acum, turistii au parasit in graba arhipelagul si la fel au facut si unii localnici, mai ales ca insulele, deja lovite de uraganul Hanna, nu se ridica prea mult peste nivelul marii.
Uraganul Ike urma sa ajunga duminica sau ieri in Cuba iar apoi in sudul Statelor Unite. Intre timp, Hanna, devenita furtuna tropicala, continua sa inainteze pe coasta de est a Statelor Unite si a adus ploi torentiale pana la New York si Washington.
Putin sustine ca Europa este dependenta de resursele ruse
Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca nu crede ca relatiile dintre Rusia si Occident se vor deteriora grav in urma crizei din Caucaz deoarece Europa are mare nevoie de resursele ruse.
„Avem prea multe lucruri de care partenerii nostri nu pot pur si simplu sau le este foarte greu sa se dispenseze”, a declarat acesta intr-un interviu televizat. Rusia este bogata in resurse de gaz, petrol, metale, ingrasaminte chimice si lemn si tocmai de acestea are nevoie economia mondiala, a subliniat Putin, inainte de a mentiona cooperarea din domeniul spatial. „Statia spatiala internationala (ISS) nu poate exista fara lansatoarele noastre”, a adaugat seful Guvernului de la Moscova. „Orice s-ar intampla si orice s-ar spune, adevarul este de partea noastra. Noi ne conducem intr-un mod cu totul moral si conform dreptului international in vigoare. Daca anumite state europene doresc sa serveasca intereselor politice straine ale altei tari, ceea ce si fac, nu putem face nimic impotriva”, a subliniat Putin. El a precizat ca riposta militara rusa din Osetia de Sud a fost una legitima. „Nu suntem obligati sa ne scuzam in fata oricui, deoarece suntem convinsi de justetea actelor noastre”, a declarat acesta, explicand ca Moscova a intervenit pentru a proteja vietile militarilor rusi din cadrul trupelor de mentinere a pacii si ale civililor din Osetia de Sud.
Putin a comparat ofensiva militara georgiana cu masacrul de la Srebenita din 1995 cand trupele olandeze mobilizate de UE in Bosnia-Hertegovina au ezitat sa intervina pentru a preintampina tragedia. „Pana in prezent, isi amintesc si isi cer scuze”, a declarat Putin. „Se astepta cineva ca noi sa facem la fel?”, a intrebat el retoric.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorEUROPAREREA MEA