SUA si Rusia continua razboiul verbal pe tema Georgiei
Presedintele Dmitri Medvedev i-a acuzat pe americani ca inarmeaza Georgia sub acoperirea asistentei umanitare. Vicepresedintele Dick Cheney a ripostat imediat, acuzand Kremlinul de „acte de razboi contra democratiei din Georgia”. Presedintele Medvedev a declarat ca, prin interventia sa in Georgia, Rusia nu a facut decat sa opreasca agresiunea militara si sa-si apere cetatenii. El a avertizat ca Rusia este acum o putere de care trebuie sa se tina seama. Medvedev i-a criticat pe cei care, in loc sa aprobe actiunea Rusiei, continua sa-i inarmeze pe georgieni si trimit o intreaga flota de razboi sa aduca ajutoare umanitare. Desi nu a mentionat explicit Statele Unite, presedintele s-a referit in mod evident, la navele americane sosite in Georgia. Tot la Moscova, liderul republicii secesioniste Abhazia a declarat ca va cere „insistent” Rusiei sa mentina trupe pe teritoriul sau. Riposta americana a venit de la vicepresedintele Dick Cheney, care a rostit, in Italia, unul din cele mai dure discursuri de la declansarea conflictului.
Cheney a acuzat armata rusa ca a intetit conflictul intern din Georgia, a ucis civili si a alungat zeci de mii de persoane de la casele lor. El a adaugat ca Moscova pare sa doreasca sa-si impuna vointa asupra tarilor pe care le-a dominat candva si a facut apel la unitatea NATO impotriva acestor amenintari.
Vizita istorica, a presedintelui Turciei in Armenia
Presedintele Turciei, Abdullah Gul, a declarat ca vizita sa de sambata din Armenia i-a dat sperante pentru viitorul relatiilor dintre cele doua tari, despartite de o veche dusmanie. Vizita, calificata drept istorica, a fost prilejuita de un meci de fotbal din preliminariile Campionatului Mondial. Abdullah Gul este primul presedinte al Turciei care a vizitat Armenia de la redobandirea independentei sale, in 1991.
Cele doua tari nu au relatii diplomatice, iar Turcia a inchis frontiera comuna in 1993, din solidaritate fata de Azerbaijan in conflictul sau cu Armenia pentru enclava Nagorno-Karabah. Ostilitatea dintre Turcia si Armenia isi are originea in masacrarea armenilor din fostul Imperiu Otoman, pe actualul teritoriu al Turciei, intre 1915 si 1917. Armenii sustin ca a fost vorba despre un genocid cu pana la un milion si jumatate de victime. Versiunea a fost respinsa categoric de Turcia dar acceptata oficial de multe alte tari. Vechile resentimente au iesit la iveala si sambata, cand presedintele turc a fost intampinat cu manifestatii ostile la Erevan.
Convorbirea dintre Abdullah Gul si presedintele armean Serge Sarkissian s-a desfasurat totusi intr-o atmosfera cordiala. Ambii lideri si-au exprimat vointa politica de a solutiona toate divergentele. Destinderea este stimulata si de actualele tensiuni din Caucaz, regiune in care se afla si Armenia.
Bilant provizoriu dupa uragane: 600 de morti
Guvernul Cubei a cerut Statelor Unite sa ridice embargoul comercial asupra insulei, pentru a permite trimiterea de ajutoare dupa trecerea uraganului Gustav. Provinciile de est ale Cubei sunt in stare de alerta in asteptarea unui uragan si mai puternic, Ike, considerat „foarte periculos”. Ike ameninta si Haiti, unde bilantul uraganelor Gustav si Hanna se apropie de 600 de morti. Ajutoarele internationale continua sa soseasca in Haiti, unde sute de mii de sinistrati au nevoie urgenta de hrana si medicamente dupa trei uragane in doar cateva saptamani. Intinse zone rurale sunt in continuare inundate, recolta de orez este distrusa iar in orasul Gonaives situatia este calificata drept „catastrofala”. Organizatiile umanitare se tem de izbucnirea epidemiilor, dar si de eventuale revolte declansate de foamete, intr-o tara care era si pana acum cea mai saraca de pe continent. Iar calvarul ar putea continua: uraganul Ike, clasificat in categoria a patra – cu o treapta mai putin de nivelul maxim – va trece si el in apropiere de Haiti.
Tragedie la Cairo
Mai multe cladiri s-au prabusit la Cairo, din cauza unei alunecari de teren. 18 oameni au murit si alti 22 au fost raniti. Tragedia a avut loc intr-un cartier din nordul capitalei egiptene. Mai multe stanci uriase, antrenate in alunecarea de teren, au devastat tot ce le-a iesit in cale. Sute de locuitori sunt in stare de soc si implora autoritatile sa le scoata rudele si prietenii de sub daramaturi. Zeci de locuinte din cartierul Deweka au fost distruse de stancile imense de „sute de tone”, care s-au desprins de pe colina Moqattam, potrivit declaratiilor unui oficial din cadrul serviciilor de securitate, citat de AFP.
„Prabusirea acestor stanci s-a produs la ora 08.50 (09.50 ora Romaniei), iar bilantul provizoriu este de 18 morti si 22 de raniti”, conform unui oficial din cadrul serviciilor de interventie. Politia a incercuit cartierul iar echipele de salvare au fost trimise imediat la locul incidentului, insa operatiunile de salvare sunt lente, in absenta macaralelor si a dispozitivelor de descarcerare.
Inundatii de proportii in Marea Britanie
Alerta in Marea Britanie, unde ploile torentiale din ultimele zile au provocat inundatii de proportii. Zeci de localitati sunt izolate, dupa ce raurile au iesit din matca si au blocat drumurile. O tanara in varsta de 17 ani a murit in urma inundatiilor, in localitatea Powys, din Tara Galilor. Masina in care se afla tanara s-a rasturnat si s-a prabusit in apele unui rau. Tara Galilor si zona de sud-vest a Marii Britanii au fost regiunile cel mai afectate de inundatii.
Serviciile de urgenta au primit un numar coplesitor de apeluri din partea persoanelor captive in propriile masini, pe strazile inundate. Mai multe locuinte au fost evacuate. Statiile meteo au anuntat noi averse in regiuni importante ale tarii. „Riscul inundatiilor este in crestere, nu putem estima gravitatea acestuia decat dupa ce ploaia va inceta”, a declarat purtatorul de cuvant al agentiei de Mediu.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorBREAZA