NATO sustine Georgia
Sistemul de avertizare si supraveghere al NATO a fost implementat in reteaua de aparare antiaeriana a Georgiei, in cadrul eforturilor Aliantei Nord-Atlantice de a consolida capacitatile militare georgiene dupa conflictul cu Rusia. O serie de oficiali din cadrul Aliantei au declarat ca acest proiect permite specialistilor NATO sa fie racordati la sistemele radar georgiene. „Acest lucru inseamna ca NATO poate vedea acum ceea ce georgienii pot vedea prin intermediul statiilor lor radar, permitand Aliantei sa monitorizeze ceea ce se intampla in spatiul aerian georgian fara a amplasa acolo echipamente militare”, a declarat un oficial. Un alt oficial a subliniat ca aceasta cooperare la nivel militar a fost negociata inainte de conflictul dintre Rusia si Georgia, dar implementarea sa din punct de vedere tehnic a avut loc saptamana trecuta. „Sistemul comun a fost negociat in baza acordului de Parteneriat de Pace incheiat de NATO cu Georgia, dar in mod clar avem un alt context acum”, a adaugat oficialul. Desi radarele georgiene din sistemul national de aparare antiaeriana sunt de fabricatie rusa, expertii NATO le-au putut racorda la sistemul comun de supraveghere aeriana al celor 26 de state membre. In timpul conflictului cu trupele ruse, o parte din radarele georgiene au fost avariate, dar Georgia are in dotare si sisteme mobile care nu au fost afectate de bombardamentele ruse.
Franta trimite parasutisti in Afganistan
Primii membri ai unui grup de 350 de parasutisti francezi au plecat ieri in Afganistan, dupa ambuscada soldata cu zece morti in randul militarilor francezi la 18 august. Militarii vor fi detasati in cadrul batalionului francez sub mandatul 20 al operatiunii Pamir, misiune franceza insarcinata de ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) sub mandat NATO, cu patrule de securizare in provincia Kabul. „Plecam in cadrul unei misiuni normale si nu ca intariri”, a declarat locotenentul Laurent Daneirole. In timpul ambuscadei de la 18 august din Valea Uzbeen, la est de Kabul, regiune de a carei securitate sunt responsabile trupele franceze, au fost ucisi zece militari francezi. Un comando taliban, autor al ambuscadei, a anuntat ca va ucide „toti” militarii francezi daca acestia vor ramane in Afganistan. Franta are in regiune un contingent de circa 3.000 de militari.
Parchetul polonez a gasit inchisorile CIA
Parchetul polonez se afla in posesia unui document secret care demonstreaza existenta in Polonia a unui centru de detentie secret operat de CIA in prima jumatate a acestui deceniu. Documentul, la care au avut acces surse neidentificate de o publicatie poloneza, este un memorandum de doua pagini redactat de serviciile secrete poloneze la sfarsitul anului 2005 sau inceputul anului 2006, la scurt timp dupa primele informatii vehiculate de presa americana despre posibilele centre de detentie ale CIA amplasate in Europa de Est. Potrivit ziarului polonez, documentul confirma existenta unui centru secret al CIA, dar nu precizeaza explicit ca acesta ar fi servit drept inchisoare pentru liderii al-Qaida. In 2007, Polonia si Romania au fost acuzate intr-un raport al Consiliului Europei ca au gazduit cu buna stiinta, in perioada 2003-2005, inchisori clandestine operate de CIA, acuzatii respinse de autoritatile de la Varsovia si Bucuresti. Mai multe cotidiene americane au dezvaluit ca, printre altii, Khaled Sheikh Mohammed, suspectat de organizarea atentatelor de la 11 septembrie, a fost interogat si torturat in apropierea aerodromului Szymany din nordul Poloniei. Potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza, documentul a fost prezentat in 2006 unor ministri din Guvernul conservator, precum si procurorului-general al Poloniei de atunci, in cursul unei reuniuni. Intrebat de jurnalistii polonezi, fostul procuror-general al Poloniei, Janusz Kaczmarek, a confirmat ca o astfel de intalnire a avut loc, dar a refuzat sa precizeze care au fost subiectele dezbatute in cursul acesteia. Ceilalti participanti au refuzat sa faca orice comentariu. Potrivit documentului, centrul de detentie a fost infiintat in baza unui acord americano-polonez privind lupta impotriva terorismului incheiat in 2002. Parchetul polonez a confirmat la sfarsitul lunii august ca a deschis pentru prima data o ancheta privind existenta unor eventuale inchisori CIA, fara a oferi alte detalii.
Sinucideri, pe banda, in armata SUA
Rata sinuciderilor din armata americana va depasi in 2008 recordul stabilit anul trecut si va fi aproximativ egala cu cea din randul civililor, pentru prima oara dupa razboiul din Vietnam, au declarat, joi, responsabili din armata americana. Potrivit acestor oficiali, 93 de soldati s-au sinucis pana in prezent de la inceputul anului 2008, apropiindu-se de recordul stabilit in 2007, de 115 cazuri. „Mai sunt patru luni din an si, probabil, vom depasi numarul de 115 morti”, a declarat colonelul Eddie Stephens, director adjunct la departamentul de resurse umane al Pentagonului. Potrivit informatiilor disponibile, in ritmul actual, rata sinuciderilor in randul militarilor din Infanteria americana o va depasi pe cea din randul civililor, de 19,5 la o suta de mii de persoane, luand in calcul si varsta si sexul. O situatie similara nu s-a mai inregistrat de la sfarsitul anilor 1960, inceputul anilor 1970, in timpul razboiului din Vietnam, au precizat oficialii.