Un sfert din populatia Rusiei a fost la inchisoare
Mai mult de 15 milioane de rusi au fost condamnati intre 1992 si 2007 si au executat pedepse cu inchisoarea, dupa cum a indicat un expert citat de presa rusa. Desi amendat de mai multe ori, Codul Penal rus are un caracter deschis represiv, a spus fostul prim-vicepresedinte al Curtii Supreme.
In prezent, in inchisorile ruse se afla 895.000 de persoane. Femeile reprezinta circa 5% din numarul detinutilor.
Inchisorile ruse sunt suprapopulate si cunoscute pentru brutalitatile comise de personal.
Relatiile diplomatice dintre Georgia si Moscova au fost intrerupte oficial
Relatiile diplomatice dintre Georgia si Rusia au incetat oficial sa existe ieri, a anuntat un diplomat georgian.
„Numarul doi al ambasadei ruse la Tbilisi, Andrei Samaga, a fost convocat ieri la Ministerul georgian de Externe unde i s-a prezentat o nota oficiala privind intreruperea relatiilor”, a declarat Nato Cikovani, purtatorul de cuvant al institutiei.
„Incepand de astazi (n.n. – ieri) nu mai exista relatii diplomatice intre cele doua tari”, adauga oficialul georgian.
Adjunctul ministrului georgian de Externe, Grigol Vachadze, a anuntat vineri intreruperea relatiilor diplomatice cu Rusia.
„Nu vom mai avea relatii diplomatice cu Rusia, conform Conventiei de la Viena, iar diplomatii rusi trebuie sa paraseasca Georgia”, a spus Vachadze.
In schimb, Georgia va mentine relatii consulare cu Rusia, inasprind regimul vizelor acordate cetatenilor rusi, masura care va intra in vigoare la 8 septembrie.
Stare de urgenta in Thailanda
In Thailanda a fost instituita starea de urgenta, dupa o serie de confruntari violente intre partizanii si opozantii premierului thailandez Samak Sundaravej.
Demisia acestuia este ceruta de mii de opozanti care au ocupat sediul Guvernului. Ciocnirile violente de luni noapte s-au soldat cu moartea unei persoane si cu ranirea altor 44, dintre care trei impuscate.
Samak, premier de numai sapte luni, l-a numit pe comandantul suprem al armatei la conducerea unui departament special insarcinat cu aplicarea starii de urgenta.

Peste 90.000 de locuinte au fost distruse in Cuba

Uraganul Gustav a distrus peste 90.000 de locuinte in Cuba. Acesta a fost insotit de rafale de vant de peste 240 de kilometri pe ora.
Autoritatile au precizat ca 80 la suta din provincia Pinar del Rio a ramas fara energie electrica, dupa ce uraganul a avariat peste 80 de stalpi de inalta tensiune. Au fost adusi muncitori din toata tara pentru a repara cat mai repede reteaua de electricitate.
Mii de cladiri si hoteluri din Valea Vinales, statiune cunoscuta pentru zona muntoasa si arhitectura traditionala, au fost distruse de uragan.
Uzbekistanului i se vor furniza arme
„ultramoderne”

Rusia va furniza Uzbekistanului arme „ultramoderne”, aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala fiind aliat al Moscovei, a anuntat ieri premierul Vladimir Putin, dupa discutiile cu liderul uzbec Islam Karimov.
„Am convenit sa ne extindem legaturile militaro-tehnice”, a spus Putin, aflat la Taskent. „Extinderea acestei cooperari se va face gratie livrarii de sisteme de armament ultramoderne sii dezvoltarii cooperarii in acest sector si in alte domenii de inalta tehnologie”, a explicat Putin.
Karimov, care conduce de 18 ani Uzbekistanul, a devenit aliat al Moscovei dupa reprimarea sangeroasa, in mai 2005, a unei revolte in Andijan, soldata cu 500-1.000 de morti. Dupa criticile lansate de Occident, Uybekistanul a ordonat in iulie 2005 Statelor Unite sa evacueze baza aeriana din Karsi Hanabab si s-a orientat catre Rusia, cu care a semnat in noiembrie 2005 un acord de aparare reciproca.