Relocarea ursilor periculosi din Sinaia va fi urmata de o actiune similara desfasurata in Busteni. Potrivit reprezentantilor administratiei din aceasta localitate, Primaria Busteni urmeaza sa organizeze o intalnire la care sa fie invitate toate institutiile implicate in aceasta actiune, urmand sa se solicite de la Ministerul Mediului aviz pentru relocarea a altor 13 animale.
In prezent, localnicilor si turistilor le dau de furca cel mai mult ursii de pe Valea Cerbului, unde au fost observate 4 exemplare, alte doua exemplare au mai fost vazute de catre cei care viziteaza cartierele Valea Alba si Telecabinei, alti patru – parcarea dintre Busteni si Poiana Tapului si cartierul Zamora.
Desi capturarea celor 11 ursi din Sinaia a decurs fara sa se inregistreze incidente, mutarea lor a generat o controversa la nivelul institutiilor care isi disputau mutarea, respectiv, gazduirea lor.
Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Sinaia, cei 11 ursi ar fi fost relocati pe un fond de vanatoare de stat, administrat de Directia Silvica Arges – afirmatie vehement contrazisa de directorul Directiei Silvice Arges, care a sustinut ca ursii n-au ajuns in padurile administrate de directia pe care o conduce. In final, presa centrala a avansat ideea ca cei 11 ursi „dati disparuti” ar fi fost dusi, de fapt, in judetul Brasov.
Concomitent cu solicitarea Primariei Busteni, Ministerul Mediului va trebui sa ia in calcul si solicitarea initiala formulata de Primaria Sinaia, care a cerut aviz pentru relocarea a 26 de ursi, nu doar a 11. Restul de pana la 26 ar fi trebuit sa fie ridicati numai daca primiI 11 aveau sa fie capturati fara incidente.
(I.S.)