Trei zile de doliu in Madrid, dupa tragedia aviatica
153 de oameni si-au pierdut viata
Autoritatile spaniole au decretat trei zile de doliu in orasul Madrid, dupa ce Spania a cunoscut miercuri cea mai grava catastrofa aeriana din ultimii ani, in care si-au pierdut viata 153 de persoane, alte 19 fiind grav ranite.
Avionul companiei Spanair asigura zborul JK5022, cu 172 persoane la bord, si trebuia sa ajunga in Las Palmas.
”Guvernul este bulversat, foarte afectat, asa cum sunt toti cetatenii spanioli, de aceasta tragedie”, a declarat premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, care si-a intrerupt vacanta dupa ce a fost anuntat de producerea accidentului. Secretarul de stat al comunicatiilor, Nieves Goicoechea, a exclus orice posibilitate a unui atentat terorist, precizand ca dezastrul a fost provocat de un accident.
Cutiile negre ale aparatului au fost recuperate si puse la dispozitia justitiei, iar “comisia de ancheta tehnica, care urmeaza sa determine cauzele si circumstantele accidentului, a inceput sa lucreze imediat”, potrivit premierului Zapatero. Compania Spanair a publicat, miercuri seara, lista pasagerilor pe site-ul sau de internet.
Zeci de apropiati ai victimelor au sosit in cursul dupa amiezii la aeroportul din Madrid, alte sute adunandu-se pe aeroportul din Las Palmas in asteptarea vestilor. Circa 170 de experti in sprijin psihologic in situatii de urgenta le acorda asistenta in cele doua orase.

Condoleezza Rice, in vizita oficiala la Bagdad

Secretarul american Condoleezza Rice a sosit, ieri, la Bagdad. Rice s-a intalnit cu reprezentantii irakieni, intr-un moment in care negocierile privind prezenta trupelor militare americane in Irak au ajuns in etapa finala. Negocierile pe tema acordului privind statutul fortelor americane, ce ar fi trebuit incheiate la 31 iulie, continua. Mandatul fortei multinationale in Irak se va incheia la 31 decembrie 2008.
Coliziune avion – autobuz, pe aeroportul din Frankfurt
Un avion al companiei Lufthansa cu 236 de persoane la bord a lovit un autobuz, ieri dimineata, pe aeroportul de la Frankfurt (Germania). Potrivit companiei Lufthansa, avionul, un Airbus care venea de la Teheran, tocmai aterizase atunci cand a lovit un autobuz gol aflat intr-o zona de parcare.
Compania aeriana a mentionat ca nu s-au inregistrat victime.
Dublu atentat sinucigas in Pakistan
Cel putin 11 persoane au murit ieri intr-un dublu atentat sinucigas comis in fata principalei fabrici de armament din Pakistan, in apropiere de Islamabad, a anuntat politia. Atentatul, comis la Taxila, la 30 de kilometri de capitala, intervine in contextul in care tara este cuprinsa de un val fara precedent de atentate comise de combatanti islamisti apropiati al-Qaida si talibanilor, care s-au soldat cu aproape 1.300 de morti intr-un an.
“Se pare ca doi barbati au detonat bombele pe care le aveau asupra lor in fata uzinei, in momentul unui schimb de tura. Primele informatii vorbesc despre cel putin 11 morti si numerosi raniti”, a declarat seful politiei.
Gunoiul din Sofia ar putea ajunge in Romania
Ca si cand in Romania nu ar fi fost destul, bulgarii vor sa ne trimita si gunoiul lor. Romania este una din tarile unde ar putea fi trimise deseurile din capitala Sofia, potrivit declaratiilor adjunctului ministrului bulgar al Mediului si Apelor, Ceavdar Georgiev, formulate intr-un interviu acordat postului public de radio BNR.
Georgiev a mai spus ca aceasta ar fi ultima solutie la care s-ar recurge, in eventualitatea epuizarii tuturor celorlalte optiuni interne. El a precizat ca in prezent sunt analizate 27 de gropi de gunoi de pe teritoriul bulgar, in care s-ar putea depozita cantitatea impresionanta de gunoi colectata la Sofia.

Masina capcana, pentru politisti,
la Izmir

Opt politisti si trei soldati au fost raniti in urma unui atentat ce a avut loc in orasul Izmir, din vestul Turciei. O masina-capcana a explodat in apropierea unui microbuz care ii transporta pe oamenii legii. “Explozia s-a produs intr-o masina fara pasageri, stationata la locul deflagratiei. Cel mai probabil a fost provocata de explozive de plastic declansate de la distanta”, a declarat guvernatorul provincial Cahit Kirac.
Printre raniti se numara si un colonel. Potrivit postului de televiziune turc NTV alti trei civili ar fi fost raniti in timpul deflagratiei. Orasul Izmir, situat pe coasta Marii Egee, a mai fost vizat, in trecut, de atacuri teroriste, in special ale separatistilor kurzi.