Economia chineza se reorienteaza spre inalta tehnologie

Nu mai e vorba despre exceptii notabile, ci despre o tendinta cat se poate de clara. China se transforma dintr-o fabrica imensa pentru jucarii, pixuri sau haine intr-un laborator unde companiile locale dezvolta produse de inalta tehnologie care vor concura cu succes marcile internationale.
Companiile chineze isi extind activitatea catre domenii precum software si biotehnologii, automobile sau echipamente medicale de inalta performanta. Anul acesta, spre exemplu, o firma sprijinita cu fonduri guvernamentale a dezvoltat propriul avion de pasageri, cu tinta clara de a concura gigantii lumii Airbus si Boeing.
Autoritatile de la Beijing sprijina deschis aceasta reorientare a companiilor chineze, acordand facilitati companiilor care inoveaza si descurajand productia de bunuri ieftine. Politicile guvernamentale favorizeaza acum zonele economice high-tech, centrele de cercetare si dezvoltare si companiile care acorda salarii mai mari si cursuri de specializare angajatilor lor. Este tot mai evident, si o recunosc marii economisti ai lumii, ca economia Chinei calca pe urmele celor japoneze si sud-coreene, care au facut cu succes tranzitia de la manufacturi low-cost la inalta tehnologie, servicii si branduri cu putere globala.
Simt acest lucru si companiile straine care au inceput deja sa isi mute centrele de productie catre India, Vietnam sau Bangladesh, ca urmare a cresterii semnificative a salariilor muncitorilor chinezi.
Pentru consumatorul din intreaga lume, aceste schimbari care au loc in China inseamna preturi mai mari pentru o gama larga de produse, de la pixuri la papusi Barbie.
In timp insa, pe masura ce companiile chineze se dezvolta si vor concura gigantii mondiali, acestea vor avea puterea de a impune pe piata produse de calitate la preturi mai scazute, fortand rivalii vestici sa faca acelasi lucru.

Karadzic acuza negociatorul american

Radovan Karadzic spune ca negociatorul american Richard Holbrooke i-a promis ca nu va fi judecat de Tribunalul Penal International de la Haga.
Karadzic a declarat ca a existat o „intelegere” intre cei doi, inca de pe timpul semnarii acordurilor de la Dayton, din 1995, prin care se angaja sa se retraga din viata politica.
“Angajamentul meu era de a ma retrage, din viata publica, chiar din viata literara”, a declarat Karadzic, spunand ca “in schimb, Statele Unite isi indeplineau obligatiile lor”.
In replica, Richard Holbrooke neaga existenta vreunui acord cu fostul lider sarb bosniac.

Somaj, in crestere, in SUA

Numarul de angajati din economia Statelor Unite a scazut cu 51.000 in luna iulie, rata somajului atingand 5,7% din totalul populatiei active, fata de 5,5% in iunie. Potrivit cifrelor publicate de autoritatile americane, rata somajului atinge cel mai inalt nivel din martie 2004. De la inceputul anului, in Statele Unite au disparut 463.000 de locuri de munca.

Rusia a testat o racheta balistica

Rusia a testat, ieri, o racheta balistica lansata de la bordul unui submarin nuclear din Marea Barents, a declarat un purtator de cuvant al marinei militare. Racheta a fost lansata de pe submarinul nuclear Riazan aflat in Marea Barents si a lovit o tinta prestabilita din incinta poligonului Kura amplasat in Peninsula Kamceatka.
“Racheta a fost lansata de la bordul submarinului nuclear Riazan, iar focosul a atins zona situata in raza poligonului Kura din Kamceatka la momentul planificat”, a declarat Igor Diagalo.
El a refuzat sa precizeze ce tip de racheta a fost testata.