Ochelarii de soare nu sunt doar un moft. Soarele produce radiatii ultraviolete care ne pot distruge retina si corneea daca nu purtam ochelari de soare. Lumina reflectata de apa sau zapada poate mari cantitatea de radiatii ultraviolete, astfel ca cei care merg la schi fara ochelari de soare risca sa se aleaga cu arsuri la nivelul corneei, din cauza luminii care se reflecta de pe zapada. Se poate ajunge la orbire temporara sau, in situatii mai grave, chiar la orbire definitiva.
Studiile arata ca exista o legatura intre cataracta si expunerea indelungata la soare. Cei care nu-si protejeaza ochii se pot trezi cu cataracta, din cauza actiunii radiatiilor UV asupra cristalinului. Cercetarile au demonstrat ca ochelarii pot chiar incetini evolutia cataractei si degenerarii oculare.
Cine se gandeste ca ochelarii de soare te protejeaza si impotriva cancerului de piele si pleoape? Aceste forme de cancer sunt mai raspandite decat ne inchipuim. Oamenii ar trebui sa poarte ochelari de soare mai ales cand lucreaza afara, sofeaza, fac sport, se plimba sau se expun la soare.
Purtand ochelari de soare sunt mai putine sanse pentru aparitia ridurilor. Daca va incruntati ori de cate ori stati la soare, nici nu va dati seama cand se formeaza „laba gastii”. Purtandu-i, muschii fetei vor fi relaxati si nu va veti trezi cu riduri inainte de vreme.
Dupa doua sau trei ore petrecute-n soare, ochiul se adapteaza mai greu cand intrati intr-o incapere iluminata artificial sau foarte intunecata. Folosind ochelarii de soare, va va fi mai usor sa va obisnuiti ochii cu intunericul.
In concluzie: ochelarii de soare trebuie cumparati din magazine specializate si nu de la orice vanzator ambulant. Lentilele lor trebuie sa va fereasca de efectul radiatiilor ultraviolete. Daca sunt scumpi, nu inseamna ca sunt si buni. De multe ori, pot fi scumpi din alte motive: fie pentru ca sunt de firma, fie din cauza ramelor fabricate din cine stie ce aliaj.