Cosmarul razboiului pare sa continue pentru georgieni chiar si dupa declaratiile politicienilor care au spus ca fac pace. O coloana de tancuri si blindate ruse a iesit din orasul Gori, a anuntat AFP. Conform oficialilor georgieni, blindatele ruse au blocat principalul drum spre Osetia de Sud. Viceministrul georgian de interne a dezmintit informatia, potrivit careia tancuri ruse care au parasit orasul georgian Gori se indreptau spre Tbilisi.
„Un convoi de tancuri ruse a parasit Gori, dar nu se indreapta catre Tbilisi”, a declarat viceministrul Eka Zguladze. Anterior, presedintele georgian Mihail Saakasvili declarase la postul american de televiziune CNN ca trupele ruse se indreapta spre capitala Georgiei, Tbilisi, si incearca sa o incercuiasca.
Jurnalisti AFP si Reuters confirmasera ca o coloana rusa de tancuri si blindate a parasit Gori indreptandu-se in directia in care se afla Tbilisi. Armata rusa a negat insa ca tancurile si blindatele sale se indreapta catre capitala georgiana, dupa ce initial negase ca s-ar afla la Gori. „Niciun fel de trupe ruse nu se indreapta spre Tbilisi”, a declarat adjunctul Statului Major rus Anatoli Nagovitin.
Un reprezentant al fortelor ruse de mentinere a pacii a explicat ca fortele ruse se afla la Gori pentru a evacua un depozit militar georgian.
Presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat ieri ca tancuri ruse au deschis focul asupra locuitorilor si au distrus cladiri din orasul georgian Gori. Rusia si Georgia au acceptat planul de pace propus de Franta. „Avem un text, a fost acceptat de Moscova, a fost acceptat si in Georgia. Am acordul tuturor protagonistilor”, a spus Sarkozy la o conferinta de presa comuna cu presedintele georgian.
Statele Unite au cerut ieri convocarea unei reuniuni extraordinare a ministrilor de externe din NATO pentru a discuta problema Georgiei, a declarat o purtatoare de cuvant a Aliantei. „Washingtonul a cerut in aceasta dimineata (miercuri – n.red.) organizarea unei reuniuni a ministrilor de externe din NATO si sunt in curs consultari pentru a o organiza la inceputul saptamanii viitoare”, a anuntat Carmen Romero.

Urmeaza Ucraina?

Expertii internationali care au analizat evenimentele din Georgia din ultima saptamana atrag atentia – si lanseza simultan un avertisment – ca dupa ce a umilit Georgia, Rusia isi va concentra atentia asupra Ucrainei, o alta tara cu orientarea pro-occidentala din fosta sa sfera de influenta. Autoritatile de la Moscova vor folosi aceasta ocazie sa ii reaminteasca Ucrainei dezavantajele aderarii sale la NATO, au declarat mai multi experti. In acelasi timp, Washington Post consemneaza opiniile unui fost adjunct al secretarului de stat american al administratiei Clinton si ale unui fost ambasador SUA la ONU, care sustin, amandoi, ca Ucraina va fi urmatoarea tinta a Moscovei in eforturile de a-si manifesta hegemonia in zona si ca cele doua tari, Ucraina si Georgia, nu trebuie lasate de Occident sa „cada intr-o zona gri”.
In decembrie, NATO trebuie sa reanalizeze candidatura Ucrainei si Georgiei la NATO, iar un inalt oficial american declara ca NATO trebuie sa reafirme faptul ca tarile respective pot deveni membre ale Aliantei, in conditiile in care trupele ruse au avut aceste incursiuni in Georgia. De altfel, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a fost clar in declaratii: „Comunicatul de la Bucuresti este in continuare valabil. Aliatii au spus la Bucuresti ca, intr-o zi, Georgia va deveni membru al NATO”. Este adevarat insa ca asta nu inseamna ca in decembrie Georgia va primi MAP (Membership Action Plan), care sa o transforme intr-un candidat la aderarea la NATO.
Moscova cere rediscutarea statutului teritoriilor separatiste
Rusia a insistat asupra necesitatii de a rediscuta „statutul” teritoriilor separatiste din Georgia, la nivel international, un principiu respins de Tbilisi, a declarat ieri seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. „Statutul nu este citat” explicit in versiunea finala a textului propus de Franta, insa dezbaterea problemei securitatii Osetiei de Sud si Abhaziei „este imposibila in afara contextului statutului lor”, a declarat Lavrov. Modificarea documentului propusa de presedintele francez Nicolas Sarkozy, prin telefon, omologului sau rus Dmitri Medvedev, la cererea autoritatilor de la Tbilisi, „a fost acceptata, deoarece nu schimba nimic in fond”, a precizat ministrul rus de Externe.
Transnistria impune Moldovei sa denunte “agresiunea” georgiana
Liderii din Transnistria au declarat ca vor intrerupe toate contactele cu Guvernul Republicii Moldova pana cand acesta nu va denunta „agresiunea” din Osetia de Sud. „Transnistria a declarat un moratoriu in privinta contactelor sale pana cand partea moldoveana nu va denunta decisiv si neconditionat agresiunea comisa de Georgia”, a anuntat Ministerul transnistrean de Externe intr-un comunicat.
Liderii prorusi din Transnistria acuza Republica Moldova ca se comporta ca Georgia, incercand „sa schimbe formatul negocierilor, sa reduca la minim rolul Rusiei si sa creeze conditii pentru folosirea fortei pentru rezolvarea conflictului”. Transnistria, ca si regiunile georgiene, Osetia de Sud si Abhazia, s-a declarat independenta dupa destramarea Uniunii Sovietice. Niciuna dintre ele nu este recunoscuta la nivel international. Ca si Georgia, Republica Moldova propune o autonomie extinsa pentru regiunea sa separatista, dar liderii transnistreni sustin ca nu se vor multumi decat cu independenta.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEclipsa partiala de Luna
Articolul următorEUROPAREREA MEA