Dupa cum v-am informat, ieri, la Bucuresti, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a cerut autoritatilor sanitare din Prahova, dar si conducerii Spitalului Municipal din Ploiesti, explicatii in legatura cu scandalul citostaticelor. Saptamana trecuta, mai multi pacienti bolnavi de cancer au fost trimisi acasa pe motiv ca din Spitalul Schuller lipseau citostaticele. Ca urmare, ministrul a dorit sa afle care este adevarul si sa ia, in consecinta, masurile de rigoare.
In urma discutiilor purtate, dar si a controalelor efectuate la Spitalul Municipal Schuller, in legatura cu administrarea medicamentelor in Sectia Oncologie, ministrul Nicolaescu a declarat ca s-au constatat urmatoarele: activitatea la Spitalul Schuller se desfasoara corespunzator, numai ca „imaginile publice care s-au creat in urma declaratiei dr. Daniela Smeianu (n.n. sefa Sectiei Oncologie) sunt neconforme cu realitatea. Declaratiile pe care le avem dovedesc ca aceasta doctorita a dezinformat opinia publica. Am constatat ca la data la care aceasta facea declaratii iresponsabile, existau stocuri de medicamente, de citostatice, atat pentru noile medicamente, cat si pentru tratamentele standard. Totodata, in cazul internarilor de o zi se administrau citostatice, ca urmare a faptului ca bolnavii veneau cu ele dupa ce le ridicasera de la farmacii in urma retetelor gratuite pe care le aveau. Tratamentul si-l administrau in spital, asa cum se procedeaza in toate sectiile de ambulatoriu”. Ministrul a mai spus ca exista o crestere foarte mare a numarului de bolnavi de cancer, insa, „exista o coordonare foarte proasta a Programului de cancer la nivelul judetului, coordonare care a fost in responsabilitatea dr. Smeianu”. Ca urmare a discutiilor de ieri si a analizarii situatiei de la Spitalul Schuller, Nicolaescu a dispus si luarea urmatoarelor masuri: incetarea contractului de munca in cazul medicului Daniela Smeianu si schimbarea acesteia din functia de coordonator al Programului de cancer de la nivelul judetului Prahova. Masurile, insa, nu se vor opri aici. Ministrul a mai spus ca, in urma unor informatii pe care le-a primit, „si este grav daca acest lucru se va dovedi, ca dr. Smeianu, de fapt, trimitea pacientii sa-si cumpere medicamentele pentru cancer, in regim gratuit, de la o singura farmacie. Ca atare, am dispus conducerii spitalului sa faca plangere penala, ca sa vedem daca se justifica utilizarea sumelor necuvenite pentru buzunarul propriu, prin utilizarea acestei metode de a trimite bolnavul la o singura farmacie.”
In ceea ce ne priveste, am vrut sa putem consemna si un punct de vedere al medicului in discutie, fiindca suntem de parere ca destituirea dr. Daniela Smeianu nu rezolva problemele grave cu care se confrunta sistemul sanitar, dar din pacate, nu am reusit sa o contactam. Un lucru este cert: oricate lucruri s-ar putea reprosa medicului sanctionat, o doza de adevar exista, cu siguranta, in semnalul sau de alarma. Cine a trecut printr-un spital stie bine ca insusi sistemul sanitar sufera, in multe privinte, chiar de…cancer, care pare sa nu poata fi tratat cu niciun fel de medicament. Poate ca era mai bine ca inaintea masurilor radicale luate, ministrul Sanatatii sa fi facut o analiza, la rece, a situatiei, astfel incat sa poata fi gasita o solutie. Intamplarea a facut ca, in ceea ce ne priveste, ieri sa primim la redactie, o scrisoare de la un bolnav care a fost internat la Sectia Oncologie. Acesta ne-a mentionat ca o copie a scrisorii ii va fi transmisa si premierului sperand ca luarea cat mai rapida a unor masuri, de catre cei obligati, sa faca astfel incat drama prin care trece el, si alti multi bolnavi, sa nu mai fie si mai mult accentuata de un sistem sanitar el insusi bolnav. Tot ieri, Colegiul Farmacistilor a anuntat ca, in maximum trei zile, se vor epuiza stocurile de medicamente gratuite pentru bolnavii de cancer si diabet fiindca, nemultumiti de preturi, importatorii au oprit distributia medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate.
Concluzionand: nu demiterea sefului Sectiei Oncologie a spitalului ploiestean era primul lucru pe care ministrul Sanatatii putea sa-l faca daca vrea, intr-adevar, ca bolnavii de cancer sa nu mai moara cu zile !
N.DUMITRESCU