Americanii lasa masinile in favoarea scuterelor
Pretul tot mai mare al benzinei ii obliga pe locuitorii marilor orase occidentale sa caute noi solutii de transport. Americanii renunta la masini in favoarea scuterelor, in timp ce englezii se gandesc la o alternativa revolutionara – vehiculele electrice. Scuterele sunt deja foarte populare in Europa sau Japonia, dar pana acum, erau mai rar intalnite pe strazile din New York. Situatia s-a schimbat o data cu scumpirea benzinei: in primele sase luni ale anului, vanzarile de scutere au crescut cu peste 65 la suta in Statele Unite.
„Pui in el benzina de zece dolari si mergi o saptamana. Cred ca, la o masina mare americana, faci plinul cu o suta de dolari si nu mergi decat vreo doua zile. Deci sigur ca pretul benzinei e un factor”, declara unul dintre fericitii posesori de scuter. Dar nu mai e vorba doar de economie, pentru tinerii americani scuterele devenind chiar o moda.
In Marea Britanie, se incearca promovarea unui alt vehicul: masinutele electrice, deocamdata nu prea cautate, din cauza autonomiei reduse. La Londra, insa, ele au avantajul ca sunt scutite de „taxa de aglomeratie” impusa masinilor care circula prin centrul orasului.
Producatorii stiu ca nu le va fi usor sa convinga oamenii sa treaca, in masa, la vehiculele electrice. Dar, la actualul pret al benzinei, ideea nu mai pare scoasa dintr-un scenariu de film SF.
Criza diplomatica dintre Libia
si Elvetia ia amploare

Criza diplomatica dintre Libia si Elvetia ia amploare. Livrarile de petrol libian catre Elvetia au fost suspendate, iar doi oameni de afaceri elvetieni au fost arestati la Tripoli. Totul a pornit de la retinerea unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gadhafi de catre politia din Geneva. Aproape 200 de libieni au manifestat, joi, in fata ambasadei elvetiene din Tripoli. Ei au somat Elvetia sa-si ceara iertare pentru retinerea unui fiu al lui Muammar Gadhafi, conducatorul revolutiei libiene.
„Atacarea liderului nostru sau a fiilor sai este o ofensa pentru care merita sa ne dam si viata. Ii avertizam ca daca nu se grabesc sa prezinte scuze oficiale, vor fi supusi unor masuri intense care le vor inrautati relatiile cu marea noastra republica”, a declarat unul dintre protestatari.
Hannibal Gadhafi si sotia sa au fost arestati la 15 iulie, la Geneva, dupa ce doi servitori i-au acuzat ca i-au lovit. Ei au fost eliberati dupa doua zile, in schimbul unei cautiuni de peste 300.000 de euro. Fiul sefului statului libian se declara nevinovat si sustine ca a fost maltratat in arest.
Libienii sunt furiosi, iar ambasadorul elvetian se straduie ca sa calmeze spiritele. „In aceasta delicata afacere nu a existat absolut nici o intentie de a jigni poporul libian sau familia Conducatorului. Doresc sa insist asupra acestui lucru”, a precizat ambasadorul.
Autoritatile libiene au trecut insa la represalii. Compania nationala maritima, unde lucreaza si Hannibal Gadhafi, a oprit livrarile de petrol catre Elvetia. Mai mult, Libia ameninta cu ruperea relatiilor diplomatice si expulzarea firmelor elvetiene.
Doi oameni de afaceri chiar au fost arestati la Tripoli. Elvetia a trimis in Libia o echipa de diplomati si incearca rezolvarea cit mai rapida a crizei.
Bulgarii dau mita, anual, la doctori, 38 de milioane de euro
Pacientii bulgari dau mita, anual, personalului medical, aproximativ 38 de milioane de euro, potrivit unui raport publicat la Sofia.
Institutul a catalogat drept mita orice suma pe care pacientii o platesc fara a primi chitanta sau alte documente.
In afara de aceste sume de bani, bulgarii platesc anual aproximativ 80 de milioane de euro pentru tratamente care nu sunt acoperite de sistemul national de asigurari medicale.
Potrivit raportului, doctorii ocupa a cincea pozitie in clasamentul celor mai corupte categorii profesionale din Bulgaria, dupa ofiterii vamali, politicieni, politisti si angajati ai Fiscului. Ei sunt urmati de procurori, judecatori, angajati din administratia locala, asistente medicale, jurnalisti si profesori.
Documentul arata ca medicii generalisti sunt cei care au luat cea mai multa mita – aproximativ 23 de milioane de euro. Medicii specialisti au primit 12,5 milioane de euro, in timp ce medicii din spitale peste doua milioane de euro.
Pe de alta parte, potrivit raportului , majoritatea bulgarilor nu considera ca acest fenomen este principala problema a sectorului medical. Majoritatea se declara mai deranjati de medicamentele scumpe, de fondurile insuficiente asigurate de stat si de lipsa echipamentelor adecvate.
Majoritatea persoanelor chestionate nu sunt de acord cu mita, dar o practica pentru ca se tem ca, in caz contrar, nu vor primi servicii medicale de calitate.