Fiul lui Gaddafi – arestat pentru violenta
Unul dintre fiii colonelului Gaddafi a fost arestat de politia elvetiana pentru violente asupra unor angajati si a petrecut deja trei nopti in detentie. Hannibal Gaddafi, in varsta de 32 de ani, a fost arestat la Hotelul President Wilson din Geneva, in urma plangerii a doi angajati, care il acuzau ca i-a lovit. Al patrulea fiu al liderului libian a fost inculpat pentru producerea de leziuni corporale, pentru proferarea de amenintari si pentru constrangeri. Doua garzi de corp, care s-au opus fortelor de ordine, au fost de asemenea plasate in detentie. Elvetia incearca sa evite ca arestarea fiului liderului libian sa genereze un incident diplomatic, Tripoli fiind principalul furnizor de petrol al tarii. Hannibal a fost deja acuzat in 2005, la Paris, de comportament violent, in urma unor incidente in doua mari hoteluri, care au dus la interventia politiei.
China afecteaza cresterea economica din Balcani
Competitivitatea produselor chinezesti poate duce la incetinirea ritmului de dezvoltare in statele din Balcani, inclusiv in Romania, iar acestea trebuie sa profite mai mult de avantajele integrarii comerciale, a declarat un oficial al Bancii Mondiale. “China concureaza tarile din Balcani cu o gama foarte larga de produse. Exporturile statelor din regiune nu se comporta foarte bine si exista ingrijorari legate de mentinerea unei dezvoltari durabile”, a afirmat Sanjay Kathuria, expert al Bancii Mondiale in regiunea Europei si Orientului Mijlociu, la prezentarea unui raport al institutiei financiare. In raportul referitor la opt state din Balcani, respectiv Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia, precum si la Slovacia, Banca Mondiala sugereaza in special necesitatea aprofundarii integrarii comerciale regionale. “Functionarea mai eficienta a pietei confera avantajul competitivitatii si ameliorarii calitatii si costurilor produselor si serviciilor”, a explicat Kathuria. El a subliniat ca liberalizarea pietei din regiune, in 2006, a fost un mijloc eficace de atingere a acestui obiectiv. Banca Mondiala recomanda totodata guvernelor din regiune sa imbunatateasca pregatirea fortei de munca, pentru a concura mai bine statele asiatice unde costurile salariale sunt mult mai mici.
Papa a denuntat falsii idoli ai societatii consumiste
Papa Benedict al XVI-lea a denuntat, ieri, „falsii idoli” ai societatii consumiste, in fata a 150.000 de tineri catolici adunati la Sydney pentru Zilele mondiale ale tineretului. El le-a cerut tinerilor sa nu se lase sedusi de cei care vad in ei „niste simpli consumatori” intr-o societate „in care puterea de a alege devine binele, noutatea trece drept frumusete, iar experienta subiectiva inlocuieste adevarul”. „In lumea noastra exista multa aviditate, exploatare si divizare”, „falsi idoli”, „raspunsuri ipocrite si false promisiuni”, a declarat Benedict al XV-lea. Papa a condamnat, din nou, avortul si cercetarile folosind celule embrionare, intrebandu-se „cum a putut deveni spatiul uman, cel mai frumos si mai sacru, locul unor violente de nedescris”. Potrivit lui Benedict al XVI-lea, pericolele cu care se confrunta tinerii sunt „abuzul de alcool si drogurile, exacerbarea violentei si degradarea sexualitatii, adeseori prezentate de televiziuni si de internet drept divertisment”. Papa atribuie relele de care sufera societatea moderna „relativismului” si marginalizarii religiei. „Cand Dumnezeu este trecut in umbra, capacitatea noastra de a recunoaste ordinea naturala, ratiunea si Binele dispare”, a spus el. Papa a denuntat, totodata, dezastrul ecologic provocat de exploatarea fara nicio ratiune a resurselor planetei. Benedict al XVI-lea a evocat „eroziunea, defrisarile, irosirea resurselor, toate pentru a alimenta un consumism fara masura”. El a subliniat ca existenta unor state din Pacific este amenintata de cresterea nivelului oceanului, in timp ce altele sufera consecintele unei secete devastatoare. Pamantul, „minunata creatie a lui Dumnezeu, a inceput sa fie perceput de locuitorii sai drept o realitate ostila, un loc periculos”, a remarcat Papa.
Zeci de mii de exponate lipsesc din muzeele rusesti
Aproximativ 50.000 de exponate lipsesc din muzeele rusesti, potrivit unui anunt al politiei, la finalul unei operatiuni complexe de inventariere, care a durat doi ani. Un oficial rus a precizat ca multe dintre acestea au fost furate, in timp ce alte exponate au fost deteriorate sau pur si simplu pierdute in timpul mutarilor succesive de colectii.
Cehia va fi aparata de marina militara a SUA
Navele militare ale SUA din Marea Mediterana vor asigura protectia Cehiei de rachetele balistice in cadrul obligatiunilor prevazute de acordul de amplasare a radarului american in aceasta tara, au anuntat reprezentantii Pentagonului si ai Departamentului de stat. Spre Mediterana s-ar putea indrepta si Rusia: oricum, acum a aparut o scuza majora pentru prezenta ambarcatiunilor rusesti in aceasta regiune, si nu va fi vorba de o prezenta temporara. Nu trebuie uitat ca, in ultimele luni, pe fondul acutizarii relatiilor dintre Kiev si Moscova, numerosi experti rusi au identificat portul sirian Tartus, unde pe vremea URSS exista un punct de deservire materialo-tehnica a flotei sovietice, ca posibila viitoare baza a Flotei din Marea Neagra in locul Sevastopolului.