Proiect de lege pentru protectia cetatenilor in relatia cu bancile
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vrea sa elaboreze un proiect de lege cu masuri de protectie a celor care folosesc serviciile financiar-bancare, dupa ce in urma unor controale la institutii bancare au fost gasite nereguli in relatia client-banca, mai multe banci fiind amendate. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), secretarul de stat Dan Vlaicu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in ultimele luni specialistii Autoritatii si inspectori ai Inspectoratului Teritorial pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti – Ilfov au verificat 20 de institutii bancare. In urma acestor controale, 14 banci au fost sanctionate pentru incalcarea drepturilor consumatorilor, valoarea amenzilor fiind de 150.000 de lei. Au fost amendate Banca Romaneasca, BCR, ABN AMRO Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD-Groupe Societe Generale SA, CEC SA, Bancpost SA, OTP Bank Romania SA, Libra Bank, Carpatica. Dintre acestea, BCR, ABN AMRO Bank, Unicredit Tiriac Bank, CEC SA si Bancpost au contestat in instanta procesele verbale de sanctionare, a precizat Vlaicu. Controlul inspectorilor ANPC a evidentiat mai multe abateri in relatia client-banca, cum ar fi comisioane introduse pe parcursul derularii contractului care nu erau mentionate la momentul incheierii acestuia (comision de administrare cont, comision de depunere), tarife disproportionate (perceperea tarifului pentru eliberarea unei adrese/adeverinte necesare consumatorului in cazul in care acesta efectua o rambursare anticipata, prin refinantare externa), modificarea unilaterala a dobanzilor si comisioanelor fara notificare.
Cei mai fericiti pamanteni
Danemarca, marcata de o atmosfera pasnica, de democratie si echitate sociala, este cea mai fericita tara din lume, potrivit unui studiu realizat de un organism finantat de guvernul american, World Values Survey.
Zimbabwe, marcata de turbulente sociale si politice, a fost desemnata cea mai nefericita tara, in timp ce Statele Unite s-au situat pe locul al 16-lea in top.
La nivel general, lumea este mai fericita decat inainte, potrivit World Values Survey, un studiu realizat anual de o retea globala de cercetatori sociali.
Nivelul de fericire a crescut in 2007, fata de anul 1981, in 45 din cele 52 de tari analizate.
„Sunt de parere ca exista o stransa corelare intre pace si fericire”, a spus Ronald Inglehart, cercetator politic la Universitatea din Michigan, coordonator al studiului.
Ingelhart mai spune ca exista o stransa corelare intre fericire si democratie.
Dupa Danemarca, pe urmatoarele noua locuri din top s-au situat, in ordine, Elvetia, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Bhutan, Brunei si Canada.
Pe locuri superioare in top s-au situat Puerto Rico si Columbia, dar si Irlanda de Nord, Irlanda, Olanda.
Val de scumpiri in Bulgaria
Tarifele la energia electrica si termica au crescut de ieri si in Bulgaria, atingand cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Energia electrica de zi va fi in medie cu 16% mai scumpa, cea de noapte cu 11% procente, incalzirea centrala se scumpeste cu 13,4% la Sofia si pana la 20% in alte orase. Gazele cu numai 5%. Biletele de tren cresc cu 9,2%, cele pentru transportul in comun in capitala marcheaza un adevarat record cu 45%. La aceasta se adauga scumpirea in medie cu 15% a celor mai populare marci de tigari bulgaresti. Noile scumpiri urmeaza a fi compensate partial de majorare, incepand de ieri, a pensiilor si a salariilor bugetare cu aproximativ 10%.
Transnistria ar putea deveni republica
Transnistria ar putea avea statut de Republica si constitutie proprie. Anuntul a fost facut de ministrul Reintegrarii din cabinetul de la Chisinau, Vasile Sova, in cadrul seminarului “Dialoguri transnistrene”, ce s-a desfasurat intr-o statiune din apropiere de capitala Republicii Moldova.
Oficialul a precizat ca propunerile fac parte dintr-un proiect elaborat de Republica Moldova ce vizeaza reglementarea diferendului transnistrean.
Republica Moldova trebuie sa defineasca termenul de neutralitate pentru a exclude anumite riscuri in reglementarea conflictului transnistrean, considera James Sherr, directorul programelor Rusia-Eurasia din cadrul Chatham House. Reglementarea transnistreana ar trebui sa se faca in baza unui acord garantat de toate partile implicate in negocieri.