Noua dintre cei 15 consilieri locali ai orasului Azuga si-au depus declaratiile de avere. La o prima lectura, unele dintre ele par sa aiba nevoie de o erata. Altele sunt pitoresti prin informatiile prezentate.
Iulian Glesnea, presedintele PSD Azuga, da semne ca a confundat declaratia de avere cu o scrisoare catre Mos Craciun. La capitolul venituri, acesta a invocat un salariu anual de 125.000 de lei – incasat de pe statele firmei Luxten, ca sef formatie – si o pensie anuala de 60.000 de lei. Valoarea acesteia din urma (50 de milioane de lei vechi pe luna) l-ar face invidios si pe un parlamentar proaspat lasat la vatra si duce la concluzia ca social-democratul nu a deprins inca grafia in noua moneda, leul greu.
Desi s-a insurat anul trecut, fostul viceprimar Claudiu Ivascu nu a declarat niciun venit in dreptul tovarasei sale de viata, ci doar propriul salariu. Daca, din declaratia lui Ivascu, sotia lipseste cu desavarsire, in cea a liberalului Popescu Gabriel consoarta este omniprezenta. Apare ca fiind singura din familie care are un serviciu si cea pe puterile careia, in 2005, familia Popescu a contractat un micut credit, de 5.000 de euro. Intuim acest lucru deoarece la rubrica intitulata „creditor”, in loc sa pomeneasca numele bancii de la care a fost luat imprumutul, Popescu a trecut numele celui creditat, adica sotia sa.
Banii au stat departe si de seful lui Popescu pe line de partid, presedintele PNL Azuga, Florin Suica. Cu toate ca e actionar la patru societati comerciale, acesta a obtinut cele mai consistente venituri in calitate de profesor de educatie fizica la liceul din localitate, 12.000 de lei.
La capitolul venituri, de departe, dintre toti consilierii, cel mai bine sta Gheorghe Obancia – devenit social-democrat in urma cu patru luni, atunci cand organizatia PSD Azuga a fost parasita de primarul Adrian Purcaru. Obancia a declarat 48.000 de lei din activitatea de extractie si exploatare a pietrei, pe care o desfasoara printr-un PFA, plus alti 39.500 de lei care i-au revenit de la firma al carei actionar majoritar este.
Nu si-a depus/postat inca declaratia de avere Ciprian Barbu, pesedist din acelasi contingent cu Obancia, patron al celei mai potente agentii imobiliare din Azuga – si cel considerat a fi fost unul dintre principalii sponsori ai social-democratilor in campania recent incheiata. Alaturi de Barbu, printre restantierii de frunte din Consiliul Local Azuga se numara si pedelistul Ion Musat, om de afaceri care nici anul trecut nu s-a deranjat sa completeze formularul de deconspirare a propriei stari materiale.
Site-ul Primariei Azuga pastreaza o discretie totala in legatura cu averea majoritatii consilierilor care si-au incheiat mandatele in luna mai. Absenta cea mai stridenta este cea a declaratiei lui Alexandru Debreti, patronul unei firme care exploateaza doua teleschiuri pe partia Cazacu, care, anul trecut, a primit de la Consiliul Local, prin incredintare directa, 1.020 de mp. Singurul consilier, nereales, care si-a declarat averea la finalul mandatului este Nistor Richea. Nu a facut-o in van: pe parcursul ultimilor patru ani, Richea a mostenit, in Azuga, un teren de 2.500 de mp si o casa de 220 de mp si a apucat sa economiseasca in conturi bancare aproximativ 35.000 de lei.
Ionut STANESCU