Furie, in China, dupa scumpirea carburantilor

Autoritatile chineze au decis sa scumpeasca petrolul, carburantii si electricitatea, potrivit unui inalt responsabil in economie. Tarifele la motorina si benzina vor sari de 145 de dolari tona, iar energia electrica se scumpeste cu 5%.
Automobilistii au facut cozi imense la statiile de benzina pentru a se aproviziona inainte ca scumpirea sa intre in vigoare.
La Shanghai, mii de politisti au fost mobilizati pentru a preveni violentele dupa ce unele statii de benzina au fost inchise pe motiv ca intra in reparatii, soferii nereusind sa alimenteze inainte de scumpirea carburantilor.

Bill Gates a renuntat la serviciu

Ieri a fost ultima zi la serviciu a lui Bill Gates. Omul care a revolutionat domeniul IT si-a luat la revedere de la functia de presedinte executiv al companiei Microsoft. El a anuntat aceasta retragere in urma cu doi ani, cand a inceput procesul de predare a atributiilor succesorilor sai.
Fondatorul Microsoft a reusit sa gaseasca colaboratorii de care avea nevoie si acum poate renunta linistit la conducerea companiei, dupa 33 de ani. Bill Gates va pastra doar titulatura de presedinte de onoare al Microsoft.
Incepand de astazi, Bill a declarat ca se va dedica mai mult familiei si actiunilor filantropice pe care le face alaturi de sotia sa Melinda. Cei doi au pus, impreuna, bazele Fundatiei Bill si Melinda Gates care se ocupa de ajutorarea populatiei sarace si de cercetarea in domeniul sanatatii. Bill Gates are o avere estimata in jurul a 58 de miliarde dolari, care l-a tinut in fruntea celor mai bogati oameni ai lumii timp de 13 ani.

Repetitie pentru atacarea Iranului

Oficiali americani au afirmat ca aviatia israeliana a efectuat, in aceasta luna, un exercitiu major care pare sa fi fost o repetitie pentru un posibil atac impotriva facilitatilor nucleare ale Iranului. Potrivit unor surse anonime americane, exercitiul s-ar fi concentrat pe atacuri la mare distanta si el indica modul „foarte serios” cu care Israelul priveste programul nuclear al Iranului.
Exercitiul s-a desfasurat la inceputul lunii iunie deasupra Greciei si a partii de rasarit a Marii Mediterane. Peste 100 de avioane militare israeliene au luat parte la manevre si ele au efectuat zboruri de 1.450 de km, exact distanta care separa Israelul de uzina de imbogatire a uraniului de la Natanz.
„Au vrut ca noi sa stim, au vrut ca europenii sa stie si au vrut ca iranienii sa stie”, a declarat un oficial de la Pentagon. „Exista, de asemenea, numeroase semnale la diferite niveluri ale administratiei israeliene”, a afirmat oficialul.
Publicatia americana a precizat ca oficialii israelieni nu au dorit sa comenteze informatiile, in timp ce un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Ierusalim a declarat ca „armata se antreneaza in mod regulat pentru diferite misiuni cu scopul de a infrunta amenintarile la adresa Israelului”.

Slovacia trece la euro

Liderii Uniunii Europene, intruniti la summitul de la Bruxelles, au aprobat cererea Slovaciei de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2009.
Astfel, Slovacia va deveni al 16-lea stat UE care trece la moneda unica europeana si al patrulea din grupul tarilor care au aderat la Uniune in anul 2004.

Cuba scapa de sanctiuni

Liderii europeni au decis ridicarea sanctiunilor impuse Cubei.
Anuntul a fost facut de comisarul pentru Relatii Externe, Benita Ferrero Waldner, in cadrul Cosiliului European de vara de la Bruxelles.
Ea a precizat, insa, ca mai exista unele discutii cu privire la respectarea drepturilor omului in Cuba.
In acelasi timp, majoritatea sefilor de stat cred ca tarile membre trebuie sa continue procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona.
Documentul ar trebui sa reformeze institutiile Uniunii Europene si este menit sa inlocuiasca proiectul de Constitutie Europeana care a fost respins in 2005, de Franta si Olanda.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorEUROPAREREA MEA