Bush bea ceaiul cu Regina Marii Britanii
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, si printul sau consort, Philip, il vor primi, duminica, la castelul Windsor, pe presedintele american George W. Bush, care a demarat, luni, ultimul sau turneu in Europa, potrivit Palatului Buckingham.
Bush va fi insotit de sotia sa, Laura si de ambasadorul american la Londra, Robert Tuttle, de asemenea, in compania sotiei sale Maria, la aceasta intalnire informala care va avea loc duminica dupa-amiaza, a declarat un purtator de cuvant al palatului regal.
Cei doi sefi de stat s-au intalnit de mai multe ori pana in prezent, ultima data in mai 2007, cu ocazia unei vizite efectuate de regina.
Presedintele american urmeaza, de asemenea, sa se intalneasca duminica cu premierul britanic Gordon Brown.
Presedintele american a sosit, miercuri, in Italia. Turneul sau in Europa, ultimul inainte de incheierea mandatului la Casa Alba, in ianuarie 2009, va cuprinde Vaticanul, Franta si Marea Britanie.
Cea mai mare captura de droguri din lume
Politia din Afganistan a anuntat ca a realizat cea mai mare captura de droguri din istorie, dupa ce a descoperit 260 de tone de hasis. Drogurile valorau peste 250 de milioane de euro.
Drogurile, care cantareau cat 30 de autobuze, erau ascunse in transee, in provincia Kandahar, din sudul tarii.
Recordul precedent apartinea fortelor de securitate din Columbia care confiscasera 81 de tone de cocaina.
Insurgentii talibani fac trafic de droguri pentru a-si finanta campania impotriva fortelor occidentale.
David McKiernan, comandantul fortelor din Afganistan, a declarat ca descoperirea acestor droguri va diminua semnificativ capacitatea talibanilor de a cumpara armament. Dar, cea mai mare problema in Afganistan, in ceea ce priveste drogurile, este opiumul. Anul trecut, au fost cultivate 9.000 de tone de opium, suficiente pentru a produce 93% din consumul mondial de heroina.
UE controleaza Bulgaria
Bulgaria va fi prima tara membra a Uniunii Europene in care va fi introdus, in aceasta luna, un software special elaborat pentru a controla absorbtia fondurilor europene si gradul de realizare a proiectelor finantate cu bani de la UE, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Eva Kaluzynska.
„Sistemul este elaborat de Directia pentru Politica Regionala pentru a ajuta institutiile responsabile din Bulgaria sa detina in permanenta informatii reale si complete cu privire la realizarea proiectelor”, a adaugat aceasta.
Virusul mortal H5N1 se-ntoarce
la Hong Kong

Autoritatile sanitare din Hong Kong au ordonat sacrificarea tuturor pasarilor, scoase la vanzare in pietele orasului, dupa ce virusul mortal al gripei aviare, H5N1 si-a facut din nou aparitia. De aceasta data, nu sunt indicii ca virusul ar fi contaminat si oameni, dar expertii vor sa ia toate masurile de precautie.
Autoritatile din Hong Kong s-au mai confruntat cu gripa aviara in 1997, cand virusul H5N1 a ucis sase persoane. Acum cinci ani, temutul virus a aparut, din nou, in alte tari asiatice, iar de atunci a facut 241 de victime.
La Hong Kong, alerta a fost decretata saptamana trecuta, cand virusul a fost identificat la cinci gaini dintr-o piata stradala. Niciuna nu murise, dar, ca o prima masura preventiva, agentii sanitari au sacrificat toate cele 2.700 de pasari din piata respectiva.
Testele ulterioare au aratat ca virusul era prezent si in alte trei piete, asa ca s-a trecut la o masura si mai drastica: eliminarea tuturor pasarilor din piete. Guvernul local a suspendat, de asemenea, livrarile de pasari vii de la fermele locale, ca si din restul Chinei. Negustorii se plang ca vor suferi pierderi insemnate, dar autoritatile nu sunt dispuse la nicio concesie.
Virusul H5N1 sufera permanent mutatii, iar expertii se tem ca, in cele din urma, se va crea o varietate care se va transmite de la om la om si va face milioane de victime in intreaga lume.

A apus inca o monarhie !
Regele din Nepal, Gyanendra, indepartat recent de la putere, a parasit palatul regal din Katmandu. Acest act simbolic pune capat celor de 239 de ani de monarhie din Nepal.
Fostul monarh si regina Komal au plecat intr-o limuzina, sub escorta politistilor. Provizoriu, ei vor locui in resedinta de vara. Noul guvern de la Katmandu, dominat de maoisti, va transforma palatul regal in muzeu. La plecare, dupa ce a predat sceptrul, coroana din pene de paun, blana de iac si bijuteriile, regele a declarat ca nu va parasi Nepalul. Executivul i-a facut fostului suveran o concesie: fosta concubina si mama vitrega a regelui vor continua sa locuiasca in palat, deoarece nu au alta locuinta.
Desi alocatia anuala de 3 milioane de dolari i-a fost sistata, „cetateanul” Gyanendra ramane unul dintre cei mai bogati oameni din tara.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLumea in care traim
Articolul următorFana fara… perdea