Interviu cu Marius Sinca, peremist ramas pe dinafara Consiliului Local Sinaia

In opinia noastra, Marius Sinca a fost unul dintre cei mai utili membri ai fostului Consiliu Local Sinaia. Desi a lipsit de multe ori de la sedinte, cand venea, peremistul vorbea de zece ori mai mult si mai bine decat momaile cu care sefii celorlalte partide umplusera Consiliul si pe care le foloseau doar ca sa le voteze proiectele. Sinca i-a criticat pe Oprea si pe liberali, pe Dilirici si pe pesedisti, pe Nicolai si pe pedelisti si a vorbit, in multe randuri, despre proasta factura a multora dintre angajatii Primariei Sinaia, care au venit sa lucreze in administratie pentru ca nu au mai avut loc in Uzina Mefin. Spre norocul acestora, Sinca nu va mai face parte din noul Consiliu Local. In ajunul campaniei electorale, colegii sai de partid au decis ca nu el ar fi cel mai bun candidat la Primarie, ci o oarecare Adriana Barbuceanu – candidata care a avut o prestatie dezastruoasa la aparitiile televizate si a lasat PRM fara reprezentare in forul deliberativ al orasului.
– In videoclipurile electorale ale PRM, aveati niste fete inacrite si erati care mai de care mai strident imbracati.
– Fiecare era imbracat cu ce avea mai bun. N-o sa vedeti la PRM candidati in costume Armani sau Stefanel. Oamenii au venit la filmari cu ce-au avut. Nu venisem sa facem parada modei, venisem sa transmitem un mesaj electoratului.
– Adriana Barbuceanu a zis de vreo 200 de ori „deci” la intalnirile de la Pro TV.
– Nu-mi permit sa-i judec prestatia, ci doar contributia pe care a adus-o la voturile pe care le-am obtinut. Din 320 de voturi cate am luat eu in 2004, mergand pe mana ei, am ajuns la 178 in 2008. Se pare ca alegerea sa in postura de candidat a fost total neinspirata. Dar a fost o alegere democratica.
– Cum ati gasit-o?
– Biroul politic a considerat ca eu m-am ajuns prea tare in functia de consilier: mi-am facut casa, mi-am luat masina. In oras, se spunea ca Oprea mi-ar fi dat 7 mii de euro, bani pe care nu mi i-ar mai fi cerut inapoi daca ar fi castigat alegerile… Ceilalti din partid au zis ca e timpul sa facem o schimbare… Si asa au ales-o pe Adriana Barbuceanu. Spuneau ca are trei facultati. Cum toate trei sunt facute dupa revolutie, probabil ca valoreaza cat un liceu la seral, facut inainte de 1990. Eu m-am implicat si-am sprijinit-o cat am putut. I-am spus ce sa zica la televizor, cum sa abordeze toate temele. Totusi, ea a vorbit cum a crezut de cuviinta.
– Au ajuns si peremistii din Sinaia sa se certe dupa modelul peremistilor de la Bucuresti?
– Daca ar fi fost sa procedam ca la Bucuresti, dupa ce biroul politic ar fi ales alt candidat pentru Primarie, eu as fi plecat la alt partid. Aveam usile deschise peste tot. Sunt putini politicieni cu un discurs coerent si care au priza la public. Vrem nu vrem, PRM a trait prin imaginea mea in ultimii patru ani. Acum patru ani, cand am intrat in politica, am facut o impresie buna si-am reusit sa prind un post de consilier, ceea ce PRM n-avusese niciodata in Sinaia. Eu n-o sa spun niciodata despre Adriana lucruri rele. Ceea ce am zis este o analiza la rece a comportamentului ei din campanie. Am tras concluzia cu totii ca a fost deplorabil si n-a facut niciun serviciu partidului. Multi dintre cei care, cu surle si trambite, m-au schimbat acum sase saptamani s-au convins ca alegerea lor a fost proasta. Din pacate, prea tarziu.
– Ca s-o parafrazam pe Adriana Barbuceanu, PRM-ul „deci” a sfeclit-o.
– Desi am muncit mai mult ca acum patru ani, totul s-a dus pe apa sambetei dupa ce candi-data noastra a aparut la intalnirea cu ceilalti contracandidati.
– Presa a vorbit mult, in ultima vreme, despre mafia retrocedarilor din Sinaia. N-ati batut deloc moneda pe tema asta. „Mafia” obisnuia sa fie cuvantul cheie al discursului peremist.
– Retrocedarile n-au treaba cu Consiliul Local. In calitate de consilier, daca vrei sa ataci pe cineva, l-ataci prin prisma a ceea ce se-ntampla in Consiliul Local. Acum doi ani, eu am fost singurul care a criticat faptul ca, pentru atribuirea unor terenuri pentru construirea de pensiuni, Primaria a facut un caiet de sarcini sub orice critica. Din noua terenuri, trei au ajuns la firmele a trei consilieri locali si unul la o firma de-a primarului.
– Cine sunt cei trei?
– Ion Dilirici, Cristian Burlacu si Alexandru Matei. Ceea ce e mai grav este ca ei n-au respectat nici contractul de concesiune, care le impunea sa se-apuce de lucru intr-un an de zile. Dupa un an, au venit cu o alta hotarare in Consiliu, prin care aprobau amanarea termenului de incepere a lucrarilor: dupa ce si-au facut cadou patru terenuri, n-au fost in stare nici macar sa-si inceapa pensiunile.
– De ce n-ati spus asta in campanie?
– Am avut o candidata care n-a inteles sa faca politica partidului sau. Ea avea ceva de impartit cu Vlad Oprea. In loc sa lupte cu toti contracandidatii sai, s-a aliat cu adversarii primarului. Cum Oprea a plecat din studio la ultima confruntare televizata, ei toti n-au mai avut pe cine sa atace. Daca as fi fost eu candidatul PRM, sunt sigur ca as fi obtinut doua sau trei posturi de consilieri. Pe niste contracandidati ca Marius Nicolai sau Pavel Georgini i-as fi mancat pe paine la micul dejun. Nu se punea problema sa-mi reziste intr-un duel unu la unu.
– Am consumat cerneala pe dvs degeaba. V-am promovat in ziar, v-am facut vedeta, iar peremistii dvs v-au dat afara !
– Nu m-au dat afara. A fost decizia mea sa fac un pas inapoi. Acum, c-au vazut rezultatele, au inteles si ei ca viziunea corecta era a mea. Ei vedeau totul de la distanta. Politica nu e usoara. S-apari la televizor si sa le vorbesti oamenilor nu e simplu, asa cum cred cei care stau pe tusa. Oratorii se nasc, nu se formeaza. Daca nu te-ai nascut cu darul vorbirii, oricat de mult te-ai stradui sa-l deprinzi, n-ai sa ajungi niciodata sa vorbesti macar pe jumatate la fel de bine cum vorbeste cineva nascut cu acest talent.
– Cine-s cei mai buni oratori din Sinaia?
– Cel mai bun orator si cel mai bun politician din Sinaia este Nicolae Andrei. Ati observat in sedintele de Consiliu cum o lua de la stanga, o intorcea la dreapta, si, desi nu spunea nimic, te-aducea unde voia el.
– Altii?
– Atat! A, mai este un om politic in formare: Alexandru Matei. Si el are darul de a le lua, a le aplana si a le indulci – cand, de multe ori, lucrurile sunt clare…
– Cum vi s-a parut prestatia principalilor candidati in campanie?
– Prestatia lui Nicolai n-a depasit cu nimic prestatia sa din cei opt ani de viceprimar. O figura stearsa si terna: asa va ramane toata viata. El nu s-a nascut pe partea castigatorilor, s-a nascut pe partea perdantilor.
– A lui Oprea?
– Cred ca, plecand de la ultima emisiune, a facut cel mai bun lucru pe care l-avea de facut. Ceilalti se-aliasera impotriva lui si, nemaifiind acolo, au dat din colt in colt si n-au mai stiut ce sa spuna.
– A lui Dilirici?
– In comparatie cu acum patru ani, a fost mult mai decenta. Probabil ca PSD n-a mai dispus de fondurile pe care le-a avut acum patru ani. N-avea cum sa castige alegerile pe meritul lui, doar Oprea ar fi putut fi cel care sa le piarda.
Ionut STANESCU