• Autoritatile sustin ca Romania nu e in pericol

Comisia Europeana a declansat miercuri seara sistemul european de alerta cu privire la riscurile radioactive, dupa un incident survenit la o centrala nucleara in Slovenia, la Krsko, care insa nu pare sa afecteze Romania.
“Pentru moment, nu s-a identificat nicio scurgere in mediu”, a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat.
“Nu exista niciun pericol pentru populatie si mediu”, a spus purtatorul de cuvant al presedintiei slovene a Uniunii Europene la Bruxelles, Maja Kocijancic, subliniind ca scurgerea nu a fost de substante radioactive, ci de apa. Sistemul de urgenta european de informare cu privire la radioactivitate ECURIE a primit un mesaj de alerta de la Slovenia la ora 18.38, ora Romaniei. Slovenia a anuntat CE, dupa descoperirea unei scurgeri in sistemul de racire al centralei situate in sud-estul tarii, precizeaza Comisia. Informatia a fost apoi comunicata tuturor statelor membre.
Conducerea centralei a decis inchiderea reactorului, a carui capacitate de 696 MW fusese redusa 22% in jurul orei 20.30, ora Romaniei. Conducerea a afirmat, insa, ca oprirea centralei a fost de scurta durata si nu tine de o procedura de urgenta. Oprirea centralei pentru cateva ore a fost decisa preventiv, pentru a permite personalului sa stabilesca cauzele defectiunii si pentru a o remedia, potrivit unui comunicat al companiei NEK, care gestioneaza centrala.
Surse croate apropiate conducerii centralei au minimalizat incidentul, in timp ce Guvernul german a solicitat serviciilor de specialitate un raport asupra situatiei.
Centrala nucleara de la Krsko se afla la circa 450 de kilometri distanta de Timisoara si circa 850 de kilometri de Bucuresti. Incidentul nu reprezinta insa niciun risc pentru Romania
“Am fost alertati de Comisia Europeana, dar nu sunt probleme pentru Romania. Este destul de departe Slovenia si vantul nici nu bate spre noi”, a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele Comisiei Nationale pentru controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Anton Coroianu.
Lucian Goicea, director pentru controlul calitatii in cadrul CNCAN, a declarat ca incidentul din Slovenia nu e unul major si ca nu sunt motive de ingrijorare pentru Romania.
Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, declarase ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si CNCAN monitorizeaza situatia. Sistemul de alerta ECURIE, prin care a fost trimisa alerta, a fost creat de UE in 1987, dupa explozia de la centrala sovietica de la Cernobil si permite statelor membre sa comunice in caz de “accident nuclear major sau urgenta radioactiva”, potrivit Comisiei.
Sistemul este folosit frecvent, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru probleme de energie, Ferran Tarradellas. Foarte rar insa, Bruxelles-ul considera ca un incident merita sa fie facut public.
Centrala, aflata la 120 de kilometri de Ljubljana, fusese oprita timp de o luna la sfarsitul anului trecut, pentru lucrari de intretinere. Exploatata in comun de Slovenia si Croatia, centrala a fost construita de consortiul americano-japonez Westinghouse si conectata la retea in 1983. Ea produce 20% din energia consumata in Slovenia si 15% din cea folosita in Croatia. Slovenia anuntase anul trecut un proiect de constructie a unui al doilea reactor pentru aceasta centrala in 2017.
Incidentul a intervenit in ajunul Zilei Internationale a Mediului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPSD se aliaza cu PC pentru turul II
Articolul următorBREAZA