• afirma comisarul sef Nicolae Negoita, seful Serviciului arme, explozivi si substante toxice
Ingrijorata de impuscaturile si ciomagelile stradale dintre diverse clanuri mafiote petrecute, recent, in judetele Dolj, Constanta sau Giurgiu, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a dispus un control „la sange” al tuturor posesorilor de arme neletale (n.n.- destinate unui scop utilitar, pentru agrement ori autoaparare, deci confectionate astfel incat sa nu cauzeze moartea persoanelor). Aceasta dupa ce, prin OUG nr. 26/12 martie 2008, a fost modificata Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, in sensul stabilirii unui regim mai restrictiv pentru unele categorii de arme neletale, in masura sa asigure un control mai riguros al procurarii, detinerii si folosirii lor. Care sunt noile reglementari am retinut din dialogul purtat cu comisarul sef Nicolae Negoita, seful Serviciului arme, explozivi si substante toxice din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova:

– Cati posesori de arme neletale si letale exista, in Prahova ?
– Actualmente sunt 1.270 de posesori de arme neletale, dintre care aproximativ 850 le detin in urma unei simple cereri, fara o verificare amanuntita a persoanei, in prealabil, caci vechea lege nu impunea acest lucru. In afara acestora, mai exista circa 3.800 de detinatori de arme letale, marea majoritate fiind vanatori sau angajati ai firmelor de paza.
– Ce categorie de posesori de arme sunt supusi verificarii amanuntite, in urma recentelor reglari de conturi stradale, din anumite judete?
– Cei circa 850 de posesori care, cum aminteam, au primit permis de port-arma doar printr-o simpla cerere. Potrivit noului act normativ, toti acestia sunt obligati sa detina autorizatie, document care se elibereaza daca solicitantii indeplinesc, cumulativ, anumite conditii: nu au fost condamnati prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea, cu intentie, a uneia dintre infractiunile prevazute de lege sau la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 2 ani pentru infractiuni comise cu intentie; nu sunt invinuiti sau inculpati in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa al carei maxim special este mai mare de 2 ani sau pentru fapte incriminate ca infractiuni prevazute de legea actuala; sunt apti din punct de vedere psihologic si medical; in ultimii 5 ani nu le-a fost revocat sau, dupa caz, anulat dreptul de port si folosire a armelor supuse autorizarii sau pentru obtinerea acestui drept pe baza unor documente ori informatii false. Ca atare, numarul posesorilor de arme neletale ar putea scadea substantial.
– De unde isi procura romanii astfel de arme?
– Majoritatea le procura din Bulgaria, deoarece se gasesc la liber, fara notificare sau autorizatie. In plus, sunt si mult mai ieftine, un pistol cu gloante de cauciuc, de pilda, nu trece de 50 de euro, fata de 500-600 de euro in magazinele noastre. Asa ca romanii trec granita si cumpara arme cu gentile, cu sacul, iar la granita nu prea sunt controlati, caci pica la pace cu vamesii. In prezent, sunt semne de diminuare a fenomenului.
– Ce patesc, acum, aceia care detin, fara drept, astfel de arme?
– Detinerea sau portul, fara drept, de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an, plus confiscarea armei. In plus, folosirea armei neletale, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
D. CONSTANTIN