Uite cine pe cine acuza !

Unii sunt de-a dreptul damblagii. Dupa ce ca invatamantul romanesc este in stadiul de corigenta, iar de o tine trei ani la rand cu situatia asta, ajunge sa ramana repetent, se da sfoara in tara „Elevii din clasa a XII-a pot da in judecata Ministerul Educatiei”. Sigur, de principiu, elevii pot da in judecata pe oricine si orice, mai ales ca au 18 ani. Despre capacitatea de exercitiu in a rezolva niste integrale, ramane de discutat, iar in a discerne intre ce e rau si ce e bine – este si asta o intrebare in suspensie.
Motivul, la prima vedere, are temei just, conform site-ului Antenei 3: „Ministerul este acuzat ca, la probele orale de la Bacalaureat nu i-a inclus in programa pe George Calinescu, Ion Creanga si Marin Preda”. Trecem cu vederea faptul ca „numitul” George Calinescu este, de fapt, Gheorghe Calinescu, iar prescurtarea de pana in ’89 (G. Calinescu) a venit de la partid, ca suna urat prenumele Gheorghe. Mai departe: ce cunostinte temeinice ar fi avut despre un roman gen „Enigma Otiliei ?” unii dintre potentialii reclamanti ? Ceva la modul : „In aceasta capodopera este vorba despre colega mea, de la Grupul Scolar Energetic, care s-a cuplat cu un altul, patronul unui lant de magazine”. Sau: „Felix este numele de cod al patronului de la Antena 3”, pe site-ul caruia, de altfel, a aparut si stirea, preluata de la un cotidian central.
Creanga ? „Amintiri din copilarie „? Ce elev mai are timp sa citeasca povestile astuia? A, daca-i spui ca a fost prieten de pahar cu Eminescu (dupa cum scrie chiar… Calinescu), ca mai faceau si cate una lata prin carciuma, subiectul ar fi prezentat, probabil, ceva interes. Dar asa pentru ca nu se stie prea sigur…
Marin Preda ? „Cel mai iubit dintre pamanteni ” ? Poate fi Semedu, de la CFR Cluj, care a castigat Campionatul si Cupa, sau Dica, de la Steaua, ori, prin extindere continentala – Christiano Ronaldo care, chit ca a ratat lovitura de departajare in finala cu Chelsea, tot a ridicat Cupa Champions League.
Carevasazica, elevii pot da in judecata Ministerul pe motiv ca nu i-a avut pe cei trei – Calinescu, Preda, Creanga – titulari in subiectele pentru Bac. Dati-le idei, stiristilor si cei care tipariti astfel de bazaconii, fiindca tot nu au ei cunostinta despre unul, Camil Petrescu (aflat la Bologna, in clinica de recuperare, unde a fost si Mirel Radoi) care a zis una buna, de-a ras galeria de el „Eu am vazut idei”.
Nu-i vorba, nici cu reprezentantii Ministerului nu ne este rusine. Ca de obicei, Cristian Adomnitei, tace. Minis- trul asta este cel mai nebagat in seama si pe cale de consecinta, nu ia nici el in serios invatamantul. Nu chiuleste insa, in a-si pune poalele in cap, secretarul de stat din minister, madam Zvetlana Preoteasa, care a zis ca se asteapta „la o abordare serioasa a Bacalaureatului”. Adica n-a zis nimic !
Si, pentru ca brambureala sa fie totala, un grup de 40 de profesori s-a strans la Scoala Centrala de la Bucuresti, pentru a face cunoscute abaterile disciplinare ale Ministerului („De ce i-ati scos, domnilor, pe Creanga, Calinescu si Preda din lotul pentru Euro 2008 ?”). Au pactizat cu baietasii si fetiscanele care ii vor invita la sindrofia numita banchet, ca asa e la moda acum, nu mai e ca pe vremea unora, doar un fursec, un suc si „Gata, copii, pe invatat, ca aveti examen de treapta !”
Asadar, elevii dintr-a XII-a pot da in judecata Ministerul Educatiei. La randu-i Ministerul poate da in judecata elevii.
Cine va cita primul din Zola, „Acuz !” ?
FLORIN TANASESCU