Ceremonia oficiala de deschidere a Summitului NATO de la Bucuresti a avut loc ieri dimineata, la Palatul Parlamentului. Cuvantarea de inceput a fost tinuta de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Acesta le-a multumit tuturor celor 26 de reprezentanti ai statelor membre pentru prezenta, inclusiv Romaniei, pentru ospitalitate. Urmatorul care a luat cuvantul a fost presedintele Romaniei, tara gazda. Traian Basescu a declarat ca valorile comune sunt cele care vor determina evolutia Aliantei.
NU pentru Macedonia
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat ieri ca Macedonia nu a primit invitatia de a adera la NATO in urma Consiliului Nord-Atlantic desfasurat la Bucuresti, din cauza disputei inca nerezolvate cu Grecia. Scheffer a precizat, insa, ca invitatia va fi inmanata autoritatilor de la Skopje „cat se poate de repede, de indata ce va fi gasita o solutie acceptabila”. In cadrul ONU, membrii s-au straduit sa rezolve problema, dar Alianta a observat ca nu s-a inregistrat un rezultat de succes, a subliniat Scheffer. „Nu exista un termen-limita pentru Macedonia, dar incurajam solutionarea cat mai rapida a problemei”, a spus ulterior secretarul general al NATO, raspunzand unei intrebari a ziaristilor.
Ucraina si Georgia, amanate pana in decembrie
Ucraina si Georgia nu au primit Planul de Actiune in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP), a anuntat secretarul ge-neral al NATO Jaap de Hoop Scheffer, dupa reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de ieri. Ministrii de Externe ai tarilor NATO vor face o prima reevaluare a progreselor inregistrate de Ucraina si Georgia in vederea Planului de Actiune in decembrie, a declarat secretarul general al Aliantei. „NATO saluta aspiratiile la aderare ale Ucrainei si Georgiei. Am cazut de acord ca aceste tari vor deveni membre NATO”, a spus Scheffer.
Albania si Croatia, sub umbrela NATO
Este oficial. NATO a invitat Croatia si Albania sa adere la Alianta. Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO a anuntat, ieri, ca de acum se poate spune ca Albania si Croatia sunt „colegi de Alianta” cu celelalte tari membre.
Noi negocieri
Surpriza vine, de asemenea, tot din zona fostei Iugoslavii. Oficialii NATO au anuntat ca au inceput negocierile cu Bosnia-Hertegovina si Muntenegru si ca au in vedere deschiderea discutiilor cu Serbia.
Victor Iuscenko si delegatia Macedoniei – pe picior de plecare
Ieri, existau informatii potrivit carora, Victor Iuscenko ar putea sa isi scurteze vizita in Romania. Aceasta, din cauza ca tara sa nu a fost inclusa in planul de actiune pentru aderarea la NATO.
Ucraina a trimis o cerere oficiala pentru includerea in Planul de Actiune in vederea aderarii la NATO, echivalentul statutului de tara candidata la Alianta. Rusia, insa, s-a opus vehement ca cele doua tari sa se apropie de NATO, pozitie adoptata si de Franta si Germania. Totusi, tot ieri, Victor Iuscenko a spus ca decizia liderilor NATO reprezinta o victorie pentru Ucraina.
Si ministrul de Externe macedonean, Antonio Milososki, a criticat, ieri, faptul ca tara sa nu a fost invitata sa adere la NATO si a anuntat ca delegatia Macedoniei va avea o scurta intrevedere cu presedintele SUA George W. Bush, dupa care va pleca din Romania. „Primul nostru mesaj este ca delegatia Macedoniei va parasi Summitul NATO astazi (n.n – ieri), deoarece consideram ca este necesar sa fim alaturi de poporul nostru”, a declarat, la inceputul conferintei de presa, ministrul de Externe al Macedoniei, Antonio Milososki. „Este regretabil pentru principiile democratiei faptul ca Macedonia a fost pedepsita astazi nu pentru ceea ce a facut, ci pentru ceea ce este”, a mai spus Milososki.
El a subliniat ca numele Republicii Macedonia – motivul pentru care acest stat nu a fost invitat sa adere la NATO – va ramane acelasi si ca delegatia macedoneana s-a prezentat la acest summit, convinsa de faptul ca a indeplinit toate conditiile pentru intrarea in NATO.
Romania, aparata de un scut antiracheta complementar
In urma ultimelor decizii luate la Summitul NATO, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la sala Spiru Haret de la Palatul Parlamentului. Basescu a declarat ca: „Am tinut foarte mult ca in declaratia finala de la Summitul NATO sa se prevada ca indivizibilitatea securitatii aliatilor este un principiu major al Aliantei.”
Basescu a mai spus ca este foarte important ca la Summitul NATO s-a recunoscut importanta strategica a zonei Marii Negre. Cat priveste scutul antiracheta, presedintele a spus ca s-a decis ca acesta sa aiba „o acoperire cuprinzatoare.” „NATO isi va asuma crearea unui scut antiracheta complementar pentru statele care nu sunt aparate de scutul antiracheta american. In aceasta situatie este si Romania”, a spus Basescu.
Nicolas Sarkozy trimite noi trupe in Afganistan
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, confirma, la Summitul NATO de la Bucuresti, ca tara sa va trimite un nou batalion in estul Afganistanului. Vor fi dislocati in zona 800 de militari. Decizia vine dupa ce Canada avertizase ca isi va retrage trupele din acea zona daca nu va primi intariri. Franta s-a oferit sa trimita un nou batalion in estul Afganistanului, confirmase un purtator de cuvant al NATO la summit-ul Aliantei de la Bucuresti.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, declarase, saptamana trecuta, ca tara sa va trimite trupe suplimentare in Afganistan. Situatia din Afganistan a fost discutata, ieri, la Summitul NATO de la Bucuresti.
Din cauza acestei decizii, presedintele francez se confrunta cu protestele mai multor parlamentari.
Mars de protest
Militantii anti-NATO au plecat ieri, in jurul orei 17.30, intr-un mars de protest, de la hala din Timpuri Noi in directia Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici”, unde sustin ca se afla colegi de-ai lor care ar fi fost agresati de fortele de ordine.
Protestatarii marsaluiesc pe trotuar, dar si pe strada, in spatele unei dubite conduse de unul dintre protestatari, ingreunand circulatia. Ei au asupra lor doua steaguri cu mesaje anti-NATO. Pe cele doua steaguri purtate de militanti scrie, in romana si engleza, „Ne-ati zdrobit oasele, dar nu si ideile / NATO out of Bucharest” si „Stop the war, stop NATO”.
Manifestantii sunt supravegheati de fortele de ordine, pana la aceasta ora neinregistrandu-se incidente.
Alarma cu bomba inaintea sosirii lui Putin
Pirotehnistii au fost solicitati sa verifice Aeroportul Otopeni, dupa ce aseara, la ora 18.19, la dispeceratul 112 s-a primit din Ialomita un telefon de amenintare cu bomba, au declarat surse din Politie.
Pirotehnistii au verificat Aeroportul Henri Coanda fara ca persoanele aflate in incinta sa fie evacuate, iar barbatul a fost cautat de politistii ialomiteni.
Potrivit surselor sus-mentionate, cel care a anuntat bomba este un barbat de aproximativ 50 de ani, posibil in stare de ebrietate, care a telefonat, de pe un telefon mobil, cu cartela pre-platita.
Alerta de la aeroportul Otopeni s-a inregistrat, ieri, chiar la plecarea presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, si cu o ora inainte de sosirea liderului Federatiei Ruse, Vladimir Putin, aflat pentru prima oara in Romania.
Cel mai asteptat om de la Summitul NATO, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aterizat pe aeroportul Henri Coanda, din Otopeni, aseara, in jurul orei 19.00. In cursul zilei de ieri, la Bucuresti a ajuns ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, cel care a confirmat in repetate randuri participarea liderului de la Kremlin la summit. Prezenta lui Putin in Romania se anunta una tensionata, dat fiind faptul ca presedintele moscovit nu agreeaza ideile de securitate ale Aliantei Nord-Atlantice. El va participa, astazi, la Consiliul NATO – Rusia.
Liderul de le Kremlin se opune amplasarii unui scut antiracheta in vecinatatea Rusiei, de teama ca americanii ar putea sa ii spioneze tara. Reprezentantii celor doua mari puteri mondiale, presedintele SUA, George Bush, si Vladimir Putin, nu se vor intalni pe teritoriul romanesc. Staff-ul acestora a anuntat, deja, ca mult asteptatul eveniment se va produce la Soci, pe 6 aprilie.
Presa rusa nu aminteste de vizita liderului de la Kremlin la Bucuresti, ci se axeaza pe intalnirea cu Bush. Un document comun care va include si problemele privind scutul antiracheta va fi semnat de catre presedintele Rusiei si cel al SUA.
Viitoarea reuniune a Aliantei, la Strasbourg si Kehl
Liderii din NATO au decis ca urmatorul summit al Aliantei va avea loc in 2009 la Strasbourg si Kehl, la frontiera franco-germana, a anuntat, ieri, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.
Ar fi prima data in istoria NATO cand doua tari organizeaza impreuna un summit. De la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Strasbourg a fost deseori considerat simbolul reconcilierii franco-germane. Strasbourg-ul gazduieste sediul Consiliului Europei si imparte cu Bruxelles-ul sediul Parlamentului European.