Putin: De ce mai exista NATO astazi ?
Delegatia Rusiei a sustinut o conferinta de presa la Palatul Parlamentului, cu ocazia incheierii lucrarilor comisiei NATO-Rusia. Delegatia a fost condusa de Vladimir Putin, presedintele Rusiei. Temele majore abordate au fost extinderea NATO precum si amplasarea unui scut antiracheta pe teritoriul Europei.Putin a tinut sa precizeze ca i se pare ciudata teoria extinderii NATO. „Daca o tara e membra NATO, e considerata si democratica, daca nu e membra NATO, nu e tara democratica. Ganditi-va cate tari din afara NATO sunt tari democratice. Aceasta e o teorie ciudata. Eu cred ca aderarea la NATO nu duce automat la democratizarea tarilor respective”, a spus seful statului rus.
„Astazi nu mai exista Uniunea Sovietica, asa ca de ce mai exista NATO astazi?” s-a intrebat retoric Putin. Apoi a continuat: „Ce se poate face fara Rusia in problemele dezarmarii sau terorismului?” Putin si-a raspuns singur: „Nimic!” „Existenta NATO nu raspunde eficient la amenintarile actuale. Dar, colaboram cu aceasta Alianta”, a spus Putin. „Eu am auzit astazi ca extinderea NATO nu este indreptata impotriva Rusiei. Noi am eliminat bazele din Vietnam, din Cuba. Si ce am primit? O baza in Romania, una in Cehia, urmeaza Polonia. Hai sa vorbim cinstit despre NATO”, a declarat Putin.
SUA au facut primele teste ale scutului antiracheta
La 2 aprilie, SUA au testat cu succes sistemul de urmarire si avertizare al scutului antiracheta, experiment desfasurat sub titulatura de „Calatorie invingatoare 196”, a anuntat seful Agentiei de aparare antiracheta a SUA, Henry Obering. Potrivit comunicatului remis agentiei RIA Novosti, racheta a fost lansata de la baza Vanderberg, din California si a avut un scop strict pregatitor. Nu s-a procedat la o interceptare de rachete.
Acord privind tranzitul echipamentului non-militar pe teritoriul Rusiei
NATO si Rusia au cazut de acord in ceea ce priveste tranzitul pe teritoriul rus, pe cale terestra, al echipamentului non-militar destinat Afganistanului. Acordul urma sa fie semnat ieri la Bucuresti. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat inca de joi ca spera ca reuniunea NATO „va avea ca rezultat, printre altele, acordul privind tranzitarea, pe cale terestra, a unor materiale non-militare pentru ISAF din Afganistan”.
Presa straina,
Presedintele rus – singurul invingator
A existat un singur invingator la summit-ul NATO de la Bucuresti si acela este Vladimir Putin. Aceasta este parerea unanima a presei internationale, in legatura cu evenimentul istoric gazduit de tara noastra. Jurnalistii mentioneaza insa ca si Statele Unite au consemnat succese in doua domenii cruciale – scutul anti-racheta din Europa si misiunea din Afganistan. Cotidianul britanic The Times mentioneaza ca presedintele rus Vladimir Putin a fost singurul castigator la summitul Aliantei, desi nici nu venise inca la Bucuresti. „La Bucuresti s-a dat o batalie, care a fost castigata de Putin. Alianta a decis sa nu includa Georgia si Ucraina in Planul de Actiune pentru Aderare, asa cum sustinuse Bush. Putin a pierdut insa un punct important, si anume faptul ca NATO a aprobat planul de amplasare a scutului american antiracheta in Cehia si Polonia”, scriu jurnalistii britanici. „Pentru prima data de la prabusirea Uniunii Sovietice, Rusia a avut castig de cauza intr-o disputa cu Occidentul”, sustine si agentia Associated Press. Publicatia londoneza Daily Telegraph pune accent pe deciziile luate in ceea ce priveste Afganistanul. „Este remarcabil faptul ca fortele combatante ale NATO din sudul Afganistanului au inregistrat atat de multe succese, avand in vedere paralizia care pare sa fi afectat capacitatea de decizie a Aliantei in lupta impotriva talibanilor”.
Conform presei de la Moscova, vestea buna pentru Vladimir Putin a fost ca invitatia de aderare pentru Ucraina si Georgia a fost amanata. Concluzia agentiei France Presse a fost insa mai precauta: „procesul de integrare a Ucrainei si Georgiei este totusi ireversibil”, dupa cum recunoaste chiar un expert rus. Pe de alta parte, opozitia Greciei la admiterea Macedoniei in NATO, din cauza disputei cu privire la numele acestei tari, suscita doar comentarii negative. ”Grecia nu si-a castigat niciun admirator”, potrivit cotidianului londonez The Times.