Republica Moldova le cere marilor puteri sa ii garanteze neutralitatea, a declarat presedintele Vladimir Voronin, masura care ar putea inlesni un acord de pace cu regiunea separatista Transnistria.
Rusia si-a exprimat temerile ca Republica Moldova ar putea adera la NATO, subliniind ca garantarea faptului ca micul stat nu se va alatura Aliantei Nord-Atlantice reprezinta o conditie impusa de Moscova pentru a acorda sprijinul Chisinaului in incheierea unui acord de pace cu Transnistria.
“Potrivit Constitutiei, tara noastra este neutra”, a declarat presedintele moldovean Vladimir Voronin, intr-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, dat publicitatii ieri.
“Acum ne dorim sa stabilim acest statut in mod aditional, intr-o declaratie care sa spuna ca toata lumea ne recunoaste neutralitatea”, a continuat Voronin.
“Acest document ar trebui semnat de… Moldova, ca stat suveran, dar si de Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeana si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa”, a adaugat el.
Transnistria, regiune in care se vorbeste limba rusa si care reprezinta cel mai important centru industrial al Republicii Moldova, s-a separat in 1990 de Republica Moldova din cauza temerilor ca Guvernul de la Chisinau s-ar putea uni cu tara vecina, Romania, cu care impartaseste relatii de etnie si limba.
Rusia a mobilizat forte de mentinere a pacii in regiune si exercita influente puternice asupra separatistilor.
Rusia se opune cu vehementa intentiei fostelor tari sovietice, Georgia si Ucraina, sa adere la NATO si si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca si Republica Moldova s-ar putea indrepta in aceeasi directie.