Interviu cu Petre Gavrila patronul Scolii de fotbal Caraimanul EuroAfrica Busteni
La cei 67 ani, Petre Gavrila (in foto), un antrenor cu o carte de vizita impresionanta, nu se da batut si continua activitatea care i-a adus cele mai mari satisfactii. Si nu o face oricum, ci cu rezultate dintre cele mai bune. Astfel, de-a lungul anilor, a reusit sa arunce in focul disputelor de prima liga din Romania numerosi fotbalisti, care au trecut pe la scoala sa de fotbal Caraimanul EuroAfrica Busteni, cum ar fi Dosey si Ghideon. Unul dintre putinii oameni de fotbal care mai investeste sume impresionante de bani la acest nivel, Petre Gavrila, ne-a acordat un interviu pentru cititorii ziarului “Prahova”, lasand sa se inteleaga ca, in cocheta statiune Busteni, unde a concesionat baza sportiva pe o perioada de 25 de ani, incepand cu anul 1997, se munceste zi-lumina.
– Domnule Gavrila , de cati ani ati poposit in aceasta “casuta“ de la stadionul din Busteni ?
– Anul trecut s-au implinit 10 ani.
– Este benefica activitatea de indrumare a micutilor fotbalisti proveniti de la diverse echipe din tara , dar si de la cele ale continentului negru ?
– Nici vorba ! Sunt cheltuieli uriase pe care, daca ai si putina sansa abia le poti recupera in timp lung. Eu rezist datorita afacerilor pe care le fac cu statele arabe, acolo unde am prieteni foarte buni, profesionisti chiar.
– Ne puteti da si cateva nume ale asociatilor dumneavoastra ?
– Cel mai apropiat colaborator este fostul meu secund din perioada 1990-1995, de la carma echipei nationale a Ghanei, Franc Nelson, antrenor la Al Hasan Ali, un antrenor care a absolvit IEFS-ul in Romania.
– Este, practic, un dialog la distanta ?
– Sigur ca da, din moment ce in Ghana avem o scoala de fotbal frecventata de 40 de copii, iar aici, acum, la Busteni, sunt instruiti 34 de sportivi, toti avand varste cuprinse intre 12-18 ani.
– Cine se ocupa de educatia, nu numai sportiva, a acestor tineri ?
– La ora aceasta, de pregatirea si instruirea acestor copii se ocupa trei antrenori: Iulian Dragnea – seful Centrului de Copii si Juniori, Savu Costea si Ovidiu Clinci.
– Cum ii stimulati financiar ?
– Nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar sa stiti ca ei se preocupa, in mod deosebit, ca acesti jucatori sa creasca in valoare pentru ca, fiecare fotbalist in parte, care urca in ligile superioare, primeste un coeficient important din suma de transfer.
– Va implicati in munca acestora ?
– Sigur ca da, eu le supraveghez, direct, intreaga activitate, zi-lumina.
– La acest moment, aveti sperante ca vreunul dintre jucatori sa urce in esaloanele superioare ?
– Vedeti dumneavoastra, eu sunt adeptul unui principiu sanatos, care mi-a calauzit pasii in cariera mea de antrenor: “Valoarea nu trebuie sa astepte numarul anilor” . De aici si speranta mea ca fiecare dintre ei poate face pasul decisiv spre marea performanta, in orice moment.
– Cum vedeti viitorul scolii dumneavoastra in conditiile in care, la nivel national, cluburile se desfiinteaza ?
– Este regretabil ca se intampla asa ceva. Din toate scolile, din informatiile mele, mai <> doar cea a lui Gica Popescu. Este foarte putin pentru un fotbal romanesc care se vrea performant.
– Recent, ati adus in Romania zece fotbalisti din Ghana pentru a evolua la nivelul Ligii”A”-Prahova, sub culorile “alb-verzi” ale Caraimanului . Credeti in ei ?
– Repet, eu am mare incredere in colegul meu din Ghana si nu vreau sa ma fac de ras.
Cei care nu corespund se vor reintoarce de unde au venit, desi m-am reorientat la jucatori de peste 20 de ani.
– Veti disponibiliza jucatori catre alte grupari ?
– Toti jucatorii de peste 18 ani care au valoare vor fi cedati unor echipe, in baza unor contracte ferme.
– Exista vreun conflict intre dvs si primarul Emanoil Savin, asa cum se aude ?
– Nu, nici vorba despre asa ceva. La inceput chiar am conlucrat si am sperat, la un moment dat, o promovare dar, ulterior, el a abandonat. De ce si de cine a fost sfatuit sa procedeze asa nici nu ma intereseaza !
– Cum va descurcati cu masa si cazarea celor 34 de fotbalisti ?
– Mancarea este pregatita de sotia mea si bucatarul angajat, iar produsele alimentare sunt de provenienta, neindoielnica, din gospodaria proprie.
– Apropo, cati angajati aveti ?
– In total sunt 12, inclusiv antrenorii, dar care fac o munca deosebita.
– Va multumesc.
Nelu STEFANESCU