Spionii lui Saddam, angajati in secret

Guvernul irakian angajeaza in secret, cu aprobarea oficialilor americani, fosti agenti de informatii din perioada lui Saddam Hussein, datorita experientei lor in operatiunile de spionaj impotriva obiectivelor iraniene.
Efortul este destinat imbunatatirii capacitatii irakiene de a strange informatii despre retelele spijinite de Iran care actioneaza pe teritoriul Irakului, a declarat Dan Maguire, principalul consilier american pe probleme de informatii.
Majoritatea agentilor de informatii din perioada lui Saddam, care erau principalul mijloc de reprimare a populatiei, fugisera din tara dupa declansarea operatiunilor americane.
Practica angajarii fostilor agenti de informatii pare sa contravina noii legi „Responsabilitate si Justitie” adoptata anul acesta, care interzice membrilor serviciilor de securitate din perioada lui Saddam sa lucreze pentru Guvern, din cauza reputatiei acestora.
In trecut, Guvernul irakian nu a aplicat in mod consecvent sau onest reglementarile privind angajarea fostilor membri ai Partidului Baath, a declarat Habib Nassar de la Centrul International pentru Justitia in Tranzitie, o organizatie non-profit care studiaza abuzurile asupra drepturilor omului.
Oficialii americani au aprobat initiativa ca fiind una logica, fara a preciza cati vor fi reangajati si cati vor avea in continuare interdictie. Departamentul de informatii al Ministerului irakian de Interne este interesat de „ofiterii fostului regim, in primul rand cei care au lucrat impotriva obiectivelor iraniene”, a declarat Maguire.
Autoritatile militare ale Statelor Unite considera Iranul un obstacol in stabilizarea Irakului, acuzandu-l ca furnizeaza militiilor siite arme si bombe pentru atacuri care vizeaza fortele americane si irakiene.

Marea Britanie, lovita de furtuna

Meteorologii au anuntat furtuni puternice, de ieri si pana maine, pe tot teritoriul Marii Britanii. Premierul Gordon Brown s-a intalnit cu responsabili ai serviciilor de urgenta pentru a decide masurile de securitate necesare. Vantul a batut ieri cu peste 100 de km/h in regiunile din sud-vestul tarii, iar specialistii avertizeaza ca rafalele de vant vor atinge chiar 120 km/h. Un oficial al aeroportului londonez Heathrow lua in calcul amanarea sau chiar anularea unor zboruri.