Alegeri fara emotii la Kremlin

Aseara in 10 regiuni din Rusia s-a incheiat deja scrutinul electoral si a inceput numaratoarea voturilor. Cifrele sunt record. Conduce regiunea Habarovsk din extremul Orient, unde prezenta la vot a fost de 83%. Oficialii rusi nu se asteptau la un astfel de entuziasm al cetatenilor rusi, mai ales ca alegerile aveau din start un final cunoscut. Singura necunoscuta era procentul exact obtinut de Dimitri Medvedev la sefia Kremlinului. A fost si un incident duminica la Moscova. Fostului campion mondial la sah Gary Kasparov, un opozant extrem indarjit al lui Vladimir Putin, i s-a interzis accesul in Piata Rosie. Kasparov se indrepta catre Kremlin ca sa denunte farsa alegerilor prezidentiale, cand a fost inconjurat de 20 de politisti si a fost invitat sa plece acasa. Patru tineri de extrema stanga au fost interpelati de politisti. Totusi, votul a decurs fara prea multe incidente. Cel putin asa anunta aseara, Comisia Electorala de la Moscova. Au existat 300 de observatori internationali care au monitorizat scrutinul. Acestia s-au abtinut ieri sa faca vreun comentariu despre cat de libere si corecte sunt aceste alegeri. Presedintele Vladimir Putin a votat la o scoala din Moscova si, la fel ca si Dimitri Medvedev, protejatul sau, a declarat ca este bine dispus. Dupa vot cei doi au si sarbatorit la un restaurant din Moscova o victorie anuntata. Medvedev este creditat, potrivit sondajelor dinaintea scrutinului, cu 70% din voturi, in timp ce rivalul sau din partea Partidul Comunist, Ghenadi Ziuganov ar obtine doar 16 procente.

Munaf a scapat de streang

Avocatii lui Mohammad Munaf au anuntat Curtea Suprema a Statelor Unite ca magistratii irakieni au anulat condamnarea la moarte. Decizia se pare ca a fost luata deoarece documentele care au stat la baza condamnarii sale nu mai pot fi gasite. Mohammad Munaf fusese condamnat la moarte prin spanzurare, pentru rapirea, in 2005, a trei jurnalisti romani. Mohammad Munaf, are dubla cetatenie- americana si irakiana. El a fost ghid pentru jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia, timp de 55 de zile si arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, pentru complicitate la rapire. Judecat de un tribunal irakian si condamnat la moarte prin spanzurare, Munaf a sesizat justitia americana, pe motiv ca nu a beneficiat de un proces echitabil.

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Reuniune de urgenta, ieri, la Consiliul de Securitate al ONU, dupa ce armata israeliana a ucis cel putin 61 de palestinieni in Fasia Gaza. Alti 150 de oameni au fost raniti in timpul raidurilor. Presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat suspendarea negocierilor de pace si a oricarui dialog cu Israelul. Secretarul general al ONU, Ban ki-moon, a declarat ca, desi recunoaste dreptul Israelului la autoaparare, condamna utilizarea excesiva a fortei. Ambasadorul israelian a respins acuzatiile si a precizat ca miscarea radicala palestiniana Hamas poarta responsabilitatea pentru declansarea violentelor.

Stare de urgenta in Armenia

Presedintele Armeniei a declarat stare de urgenta, dupa ce 8 politisti au fost raniti cu arme de foc in capitala tarii, Erevan. Circa 5.000 de sustinatori ai opozitiei protesteaza de zece zile impotriva presupuselor fraude ale alegerilor prezidentiale. Cel putin un protestatar a murit si alti 30 au fost raniti sambata seara, in confruntarile cu politia. In urma unui apel lansat de liderul opozitie armene, aflat de sambata in arest la domiciliu, demostrantii si-au incheiat protestul. Sustinatorii opozitiei protesteaza impotriva alegerilor prezidentiale din 19 feburarie, in urma carora invingator a iesit un aliat al actualului presedinte. Protestatarii sustin ca scrutinul a fost fraudat. Mai mult, liderul opozitiei armene, fostul presedinte Levon Ter-Petrosyan, favoritul scrutinului din februarie, a fost arestat la domiciliu. Imediat, protestele au degenerat. Opt politisti au fost raniti in timpul confruntarilor cu demonstrantii si mai multe vehicule de politie au fost incendiate. Ultimele incidente l-au determinat pe seful statului sa declare stare de urgenta in capitala, pana pe 20 martie. Ca urmare, armata armeana a fost mobilizata pe strazile Erevanului. Multimea a incetat noaptea trecuta protestul, care a tinut 10 zile consecutiv, in urma unui apel lansat chiar de liderul opozitiei.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEDITORIAL PRAHOVA
Articolul următorELENA CANTACUZINO (II)