Mai mult de o treime dintre locuitorii satelor romanesti spun ca sufera de diferite boli. Barometrul rural pentru 2007, comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale arata ca aproape doua treimi dintre taranii romani au mers cel putin o data la medicul de familie in ultimul an, insa doar 25,1% dintre ei locuiesc in aceeasi comuna cu medicul.
29,7% dintre locuitorii satelor romanesti considera ca au o stare de sanatate destul de proasta, 8,9 procente – foarte proasta, in timp ce mai mult de jumatate sunt de parere ca nu au probleme de sanatate.
Cei mai multi romani de la sate sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, dar in 2007 numai doua treimi dintre ei au mers cel putin o data la un control la medicul de familie. De asemenea, doar 25% din locuitorii satelor romanesti au domiciliul in aceeasi comuna cu medicul de familie.
Taranii romani nu dau mare importanta sanatatii. O treime dintre repondenti au mers ultima data la un control de sanatate de rutina cu mai mult de cinci ani in urma.
In schimb, peste trei sferturi dintre cei care au raspuns chestionarului au auzit de programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, aproape jumatate dintre repondenti au primit in ultimele sase luni cuponul de analize gratuite, insa doar doua treimi dintre ei afirma ca au fost la medic pentru realizarea analizelor.