“Gandul meu este sa pastram Ploiestiul si 30-35% dintre primarii”

– Domnule presedinte Marian Saniuta, dupa cum deja se stie, Emil Calota a lasat sa se inteleaga, cu destula claritate, ca nu va mai candida pentru un nou mandat la Primaria Ploiesti. Care ar fi numele celor sau al celui care i-ar putea lua locul?
– Eu vreau sa mentionez, in primul rand, ca la alegerile locale mesajul si campania sunt extrem de personalizate; electoratul alege, de cele mai multe ori, persoana si apreciaza calitatile acesteia si mai putin daca este reprezentant de partid. Din acest punct de vedere, perioada in care ne aflam este una in care cautam sa evaluam, cat mai obiectiv, modul in care colegi de-ai nostri pot raspunde cel mai bine asteptarilor cetatenilor. Ca urmare, pana cand aceasta etapa de evaluari interne si de decizii nu se va fi terminat, este nepotrivit sa inducem, in randul membrilor partidului si al electoratului, numele vreunuia dintre posibilii nostri candidati.
– Secretul vreunei nominalizari tine de strategia organizatiei pentru alegeri?
– Exista, intr-adevar, o strategie interna care, nici intr-un caz, nu-si propune sa vulnerabilizeze, in vreun fel, pe unul sau pe altul dintre posibilii candidati ai PSD la alegerile locale deoarece, sa nu uitam, suntem, totusi un partid in opozitie. As aprecia insa daca in aceasta etapa, partidele ar testa opinia publica pe baza programelor si a proiectelor, a ideilor de dezvoltare locala. Pentru ca, in continuare, lupta cu saracia, dupa parerea mea, trebuie sa fie principalul tel al politicienilor romani. De asemenea, sustinerea mediului de afaceri si a capitalului romanesti, imbunatatirea conditiilor generale de viata ale tuturor oamenilor ar putea fi proiecte pe care sa le discutam cu cetatenii.
– Primarul Emil Calota sustine ca nu este important omul, persoana care candideaza, ci ca partidul sa castige, sens in care sugereaza ca dv ati fi candidatul cu cele mai mari sanse. Cum apreciati aceasta chestiune?
– Din pacate, asistam doar la o cursa a nominalizarilor, nu intotdeauna fericita. Cred cu tarie ca proiectele specifice de stanga sau de dreapta se pot discuta in aceasta perioada mai mult decat candidaturile unuia sau ale altora dintre oamenii politici locali. Avem probleme mult mai grave de la a caror evolutie ni se distrage atentia: cresterea alarmanta a preturilor din ultimul timp, de exemplu, estompeaza marirea pensiilor din trimestrul trecut afectand, practic, si mai grav, eforturile de supravietuire ale multora dintre batranii nostri. De asemenea, ca efect al unei politici externe cel putin neinspirate, pretul gazului metan va continua sa creasca, iar iarna viitoare se anunta, in astfel de conditii, si mai grea.
– Va referiti la iarna viitoare, dar evitati sa vedeti cat de aproape sunt alegerile locale…
– Nu-i vorba despre asa ceva; perspectiva trebuie sa ne preocupe permanent! Din punct de vedere energetic, de exemplu, Romania incepe sa fie inconjurata de capitalul estic, ingustandu-se, pe zi ce trece, posibilitatea sa de miscare in acest mediu.Nu exista o strategie clara pentru combaterea efectelor incalzirii globale la nivelul Romaniei, asa cum nu exista o strategie economica pentru dezvoltarea durabila a acestei tari in urmatorii 20 de ani, incluzand aici chiar si epoca post-petroliera. In schimb, ni se ofera un sir nesfarsit de scandaluri pentru ca atentia sa ne fie abatuta de la problemele care ne marcheaza viata.
– Nu-s prea mari astfel de obiective pentru o campanie electorala locala?
– Atat timp cat saracia este prezenta intr-un judet ca al nostru – unul dintre cele mai dinamice din tara – rezulta ca este nevoie de o coerenta oferta politica. Cu atat mai mult cu cat marile aglomerari urbane au, in continuare, diferente majore intre centru si suburbii, exista discrepante uriase intre comunele din periurban, dintre oras si comunele mai izolate din judet, sau intre zonele judetului, in care sunt evidente diferentele flagrante in calitatea vietii oamenilor. Programul politic al unui partid astfel de probleme trebuie sa abordeze si sa propuna solutii de rezolvare.
– Cu un astfel de program ar putea intra in cursa electorala de exemplu, Daniel Savu sau Ion Eparu?
– Revin la ideea anterioara si subliniez ca nu cred ca trebuie sa discutam despre candidaturi, despre dosarul profesional al vreunui politician sau daca prim-ministru va fi cutare sau cutare; acestea nu cred ca sunt, pentru prahoveni, o prioritate. Avem nevoie sa descoperim acele persoane care, in plan central sau local, pot aduce romanilor si prahovenilor, deopotriva, speranta, si care sa le ofere, in acelasi timp, competenta, seriozitate.
– Cand veti descoperi astfel de persoane pentru ca alegerile bat la usa, 25 mai fiind deja un termen tot mai luat in seama de partidele politice?
– Dupa parerea mea, este cu atat mai nepotrivit sa discutam despre candidati la alegerile locale, cu cat data acestora nu a fost stabilita oficial. Se vehiculeaza, intr-adevar, mai multe variante, dar, pana acum, Guvernul – responsabil pentru organizarea acestor alegeri – nu a stabilit data de desfasurare a lor.
– Dupa parerea dv, PSD poate sa-si continue mandatul politic la Primaria Ploiesti? Cum va proceda?
– Deocamdata, conducerea organizatiei – respectiv Consiliul judetean al PSD – nu a stabilit tintele de performanta in structurile de partid pentru alegerile locale. Gandul meu personal, insa, este ca pastrarea Ploiestiului pentru PSD, recastigarea Consiliului Judetean si a cel putin 30-35% dintre primarii ar putea fi tinta de performanta pe care sa ne-o asumam pentru alegerile locale. Evident, aceste obiective depind, in mare masura, de evaluarile care s-au facut si se mai fac in organizatiile noastre. Dar cred ca PSD Prahova va trebui sa vina in fata electoratului cu o formula de echipa, incepand cu Consiliul Judetean, continuand cu municipiile si marile orase si terminand cu localitatile rurale in care ne propunem sa castigam alegerile. Concret, pentru Ploiesti, hotararea o va lua Consiliul municipal al organizatiei in aceasta saptamana, urmand ca validarea candidatului sa fie facuta in Consiliul judetean al PSD, iar apoi sa fie transmisa Consiliului national al partidului care, la inceput de martie, va avea ultimul cuvant.
– Mai multe situatii au facut sa se inteleaga ca actualul presedinte al CJ Prahova – Florin Anghel – va veni la PSD. Este o varianta pe care sa o luati in calcul?
– Sunt simple speculatii ale presei si, probabil, ale mai marilor din politica judetului. Structura domniei sale nu este una tipica stangii si nu cred ar putea sa convietuiasca, politic vorbind, intr-un partid de stanga. Iar eu, in niciun caz, nu as fi de acord ca sa vina cineva in partid conditionand aceasta intrare de obtinerea unei functii. Daca venirea sa in PSD s-a pus pe seama fondurilor pe care le-au primit localitatile cu primari de-ai nostri s-a judecat gresit. PSD a ramas cu aceiasi consilieri judeteni din 2004, iar acestia au sustinut proiectele primarilor nostri, care, timp de patru ani, au suportat tot felul de presiuni. Pe de alta parte, chiar dl Anghel a ajuns presedintele CJ cu votul consilierilor PSD!
– Tot lumea vorbeste si despre faptul ca dv sunteti sustinut de unele sindicate…
– Eu vreau sa spun ca sunt un tip inflexibil si nu am raspuns la influentele externe. Spun astfel de lucruri, probabil, „baietii” care, de fapt, se afla ei insisi in conflict cu acele sindicate. Eu, insa, intreb: un partid de stanga nu ar trebui sa aiba relatii consacrate cu sindicatele? Apoi sa nu se uite, ca lideri ai sindicatelor au avut loc pe listele noastre in alegeri, iar in cazul Consiliului Judetean, au primit diverse functii in structuri aflate in legatura cu administratia locala. Deci, nu vad de ce nu ar trebui sa continuam o traditie care dateaza dinainte de mandatul meu de presedinte al Organizatiei judetene a PSD.
A consemnat
Leon CHIRILA