Deoarece, nu peste multa vreme, la capatul axei

Bucuresti-Londra-Washington, va sta un alt conducator, i-am intrebat pe primarii de pe Valea Superioara a Prahovei ce lider le-ar placea sa vada intronat in Biroul Oval. Oprea si Savin au avut ceva de spus despre gheata, dezastru si iar gheata. Pe Purcaru l-a interesat problema obiceiurilor care se transmit de la sot la sotie.
Primarul din Sinaia era in mare criza de timp, dar asta nu l-a impiedicat sa-si destainuiasca pica pe care i-o poarta lui Bush junior. „Cu siguranta, o prefer pe Hillary Clinton. Dupa conducerea dezastruoasa a lui George W. Bush, o femeie este binevenita. E cazul ca o femeie sa conduca Statele Unite. Ar fi o noutate: s-ar sparge gheata”.
Primarul din Busteni a parut sa uite ca e democrat, orientandu-se catre un republican. Ce-i drept, un republican venerabil. „Hillary Clinton? America e cea mai mare tara din lume, cum sa fie condusa de o femeie? Viata a dovedit de multe ori ca femeia, pana la urma, te da pe gheata. Nu prea poti sa ai incredere in ea. Totusi, eu stiu, poate ca nici americanilor nu le-ar strica sa fie dati putin pe gheata! Sa vada si ei cum e sa-ti fie rau. Obama? Obama e de culoare. Or, in America, sunt mai multi albi decat afro-americani, nu-i asa? Albii n-o sa-l voteze. Eu asa zic. Cred ca mai bun ar fi John McCain. Insa are 73 de ani. E cam batran”.
La inceput, edilul din Azuga s-a dovedit dezinteresat de aceasta tema, pentru ca, pe masura ce-si dezvolta raspunsul, sa devina nu doar interesat, ci chiar indiscret. La adresa familiei Clinton. „Pe mine nu prea ma intereseaza America. Desi, daca stau bine sa ma gandesc, America trebuie sa ne intereseze pe toti. In ultimul timp, aceasta tara s-a denaturat foarte mult. Sau poate ca asa a fost dintotdeauna, dar n-am cunoscut-o noi. Il prefer pe Barack Obama, pare mai atasat de vechile valori americane. Nu stiu daca Hillary Clinton va reusi sa se desprinda de obiceiurile sotului sau”.
P.S.: Cu cateva zile in urma, la o emisiune TV, primarul din Busteni a facut cu totul alte aprecieri fata de calitatile manageriale ale femeilor. „Femeile sunt mai constiincioase si muncesc mai mult decat barbatii. Te poti baza pe ele”. Edilul se referea insa la femeile din politica romaneasca, nu la „carieristele” de peste ocean.
Ionut STANESCU