Institutul National al Magistraturii a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea sau inghetarea concursului de numire in functii de conducere, atat pentru procurori, cat si pentru judecatori, precum si anularea acestuia, daca se confirma acuzatiile legate de fraudarea examinarii la procurori. De asemenea, INM a cerut suspendarea temporara a organizarii oricarui alt concurs/examen, pana la clarificarea situatiei de fapt.
CSM a precizat ca nu fusese sesizat oficial fata de informatiile privind posibila fraudare a concursului/examenului pentru numirea in functii de conducere a procurorilor de catre anumiti candidati, prin obtinerea subiectelor de concurs cu complicitatea unor membri ai comisiei de examinare.
Presedintele Comisiei de la concursul pentru functii de conducere in parchete, procuror Gabriela Ghita de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost audiat deja la DNA in legatura cu suspiciunea fraudarii examenului in care au fost puse sub invinuire mai multe persoane. Gabriela Ghita a fost procuror general adjunct atunci cand procuror general era Ilie Botos.
• Sase procurori, pusi sub invinuire la DNA
Sase procurori au fost pusi sub invinuire de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru ca ar fi incercat sa fraudeze concursul de promovare in functii de conducere. Cativa dintre magistratii care au participat la examenul pentru ocuparea unui post de conducere in cadrul Parchetelor din Capitala si din tara sunt banuiti care ar fi incercat sa obtina ilegal subiectele de la concurs. Procurorii audiati fie au candidat, fie au facut parte din comisia de examinare de la concursul pentru sefia mai multor Parchete. DNA le-a cerut organizatorilor, inca de acum trei saptamani, lucrarile mai multor participanti. Anchetatorii ii acuza pe procurori ca au fraudat examenul organizat, pe parcursul ultimelor doua luni, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului National al Magistraturii.
Din comisia de examinare aprobata de CSM au facut parte doi procurori din Parchetul General, doi din Parchetele de Curti de Apel si trei specialisti in management si comunicare.
Ultima etapa a concursului s-a incheiat duminica trecuta, cu proba scrisa. Pentru aceasta au fost intocmite trei variante de subiecte a cate 150 de intrebari, pastrate in conditii de maxima securitate, spun organizatorii. Suspiciunile sunt legate, in special, de modalitatea de notare a proiectelor de management ale celor 39 de candidati. Orice masura preventiva impotriva unui magistrat trebuie avizata de Consiliul Superior al Magistraturii.