900.000 de oameni amenintati de un ciclon puternic

Un ciclon puternic, de categoria 5, ameninta Arhipelagul Fiji din Pacificul de Sud. Autoritatile le-au cerut locuitorilor si turistilor sa evacueze zonele de coasta. Trei insule din nordul Arhipelagului sunt in stare de alerta. Meteorologii au anuntat ca uraganul si-a schimbat traiectoria initiala si se indreapta catre regiunile populate. In Arhipelagul Fiji locuiesc peste 900.000 de oameni.

“Ziua Portilor Deschise” la Colegiul Economic

In saptamana care se incheie, Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploiesti a marcat implinirea a 133 de ani de invatamant comercial. Seria de manifestari s-a incheiat, ieri, prin “Ziua Portilor Deschise”. Incepand cu ora 12:00, au avut loc numeroase activitati specifice diverselor domenii de educatie scolara, prezentari de proiecte s.a.m.d.. “Am incercat ca prin activitatile programate sa fie, in fiecare zi, o sarbatoare. Printre invitati s-au numarat cadre didactice si elevi de la scolile 12, 29, 14, 21, 20 ”, ne-a declarat Petrica Dragomir, director al Colegiului Economic “Virgil Madgearu”.
O.C.

Peste 600 de mii de americani pot sa-si piarda casele

Peste 600 de mii de americani si-ar putea pierde casele in urma majorarii dobanzilor la creditele ipotecare cu risc ridicat. Estimarea apartine analistilor americani.
Criza puternica de pe piata ipotecara va determina o majorare a dobanzilor din piata, fapt ce va avea un impact puternic asupra ratei creditelor platite de clienti. Se estimeaza ca mai mult de 60 la suta dintre americanii care au luat credite cu dobanda variabila nu vor mai putea sa isi plateasca ratele.
In aceasta situatie, statul si bancile au creat un program prin care sa ii ajute sa nu isi piarda casele. Planul isi propune sa combata unda de executari silite, prin metode care sa le permita creditorilor sa „inghete” dobanzile initiale ale anumitor clienti pe o perioada de 5 ani. Initiativa include un acord, intermediat de administratia Bush, intre creditorii care urmeaza sa efectueze aceasta inghetare a dobanzii si investitori, catre care a fost vanduta creanta ipotecara. Acordul stabileste conditiile in care dobanzile la anumite credite pot fi inghetate temporar. Punctul critic in negocierile guvern-sector privat l-a reprezentat convingerea investitorilor care cumparasera ipotecile transformate in titluri de valoare sa accepte o dobanda mai mica.

Un astrolog rus stie cine ii va lua locul lui Putin

Cel mai cunoscut astrolog rus, Pavel Globa, spune ca raspunsul la intrebarea referitoare la numele succesorului pe care il va alege Putin este deja scris in stele.
Fara a folosi un glob de cristal, ci un laptop, Globa prezice ca Vladimir Putin va alege intre prim-vicepremierul Dmitri Medvedev si premierul Viktor Zubkov pentru a-i succeda in functie dupa alegerile prezidentiale din 2 martie.
Anul 2008 este, in calendarul chinezesc, unul favorabil personalitatilor lipsite de carisma, a explicat Globa intr-o conferinta de presa sustinuta la un hotel din Moscova. „Nu ies in evidenta. Nimeni nu stie cu adevarat ce spun, dar au aparenta ca fac ceva. Acesta este sobolanul”, a explicat astrologul.
Majoritatea analistilor considera ca fostul ofiter KGB devenit presedinte isi va alege un aliat apropiat pentru a-i lua locul la Kremlin, iar Medvedev si Zubkov se numara printre potentialii candidati. Putini analisti indraznesc insa, precum Globa, sa arate atata siguranta.
Globa spune ca precizia predictiilor lui este de 85% si sustine ca a prevazut caderea URSS, catastrofa nucleara de la Cernobil sau atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York si Washington.