In pragul Sfintei Sarbatori a Craciunului, romanii se pregatesc sufleteste si nu numai de prima zi de dupa Post. In data de 25 decembrie, prahovenii, la fel ca toti ceilalti crestini, vor primi dezlegare la bucatele de dulce, iar Sarbatoarea Craciunului poate fi marcata cum se cuvine. Lasand la o parte problemele care vor aparea, cu siguranta, din cauza exceselor din aceasta perioada, specialistii ii sfatuiesc pe oameni sa mai tina cont de un pericol. Obiceiul porcului taiat in ajun de Craciun ar putea fi umbrit de trichinela, o larva destul de raspandita, care transforma carnea intr-un aliment necomestibil, in anumite conditii. Tocmai pentru a preintampina astfel de neplaceri, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(DSVA) Prahova a luat masuri, pentru a se putea pune la dispozitia oamenilor din intreg judetul aparate si specialisti care sa poata efectua analize specifice. Astfel, in Prahova exista trichineloscoape la Laboratorul DSVSA, precum si multe cabinete particulare care pot realiza astfel de analize.
Revenind la necesitatile de ordin alimentar, trebuie precizat ca larva care cauzeaza cele mai mari probleme in ceea ce priveste carnea de porc este Trichinella Spiralis, un parazit care genereaza cunoscuta Trichineloza. Este vorba despre o boala infectioasa acuta, determinata de infestarea omului pe cale digestiva, cu micutul vierme, ale carui larve sunt introduse, odata cu carnea infestata, in intestin. Manifestarile clinice ale trichinelozei sunt in functie de doza de larve ingerate. Cand infestarea este masiva, dupa o perioada de incubatie, boala evolueaza in trei stadii distincte. In stadiul initial, bolnavii acuza dureri abdominale, anorexie, greata si diaree. In stadiul invaziei musculare, acestia resimt dureri musculare, care mentin o stare de tensiune si determina dificultati locomotorii si respiratorii, insotite de eruptii cutanate, febra si, uneori, tulburari neuropsihice. Tocmai din aceste considerente, specialistii DSVSA Prahova sfatuiesc populatia ca de la fiecare animal pe care il sacrifica sa preleveze carne si sa solicite examene trichineloscopice la unitatile care le pot realiza in conditii profesionale. In acest sens, institutia din Prahova asigura un program de 7 zile din 7, timp de 12 ore pe zi. Costul unei astfel de analize este de 10 lei, indiferent de locul in care se realizeaza analizele. Vindecarea, in cazul trichinelozei, se obtine in toate infectiile usoare si medii, cu exceptia celor severe in care sansele de vindecare sunt de numai 90-95%. Chiar si asa, trichineloza ramane o amenintare reala peste tot, impunand un control riguros al carnii si al produselor din carne de porc in orice abator si in gospodarii, in vederea protectiei populatiei.
Catalina Stroe