I-am intrebat pe cativa politicieni de pe Valea Superioara a Prahovei cum comenteaza prezenta scazuta la vot a cetatenilor. Unii au spus ca a fost vorba despre „scarba fata de politica”, altii au invocat complicatul sentiment al „bulversarii”. Scarbiti sau bulversati, locuitorii de pe Valea Prahovei s-au dat loviti duminica si au lasat urnele sa se umple doar pe sfert. Iata dialogurile pe care le-am purtat cu liderii de partide pe care am reusit sa-i gasim in ziua votului. In ordinea in care am reusit sa-i gasim.
Marius Sinca, seful PRM Sinaia: (De fapt, seful „PRM de Sinaia”, intrucat Sinca sustine ca PRM-ul de la Sinaia nu seamana prea mult cu PRM-ul pe care il stie toata lumea): Probabil ca sunt satui de ceea ce apare in mass-media despre „alesii poporului”. Isi deconteaza chiriile, desi au locuinte in Bucuresti, participa in fel de fel de comisii de privatizari, realizand venituri inimaginabile pentru un simplu cetatean, neintrat in „mecanismul” parlamentar. Oamenii gandesc „pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii”.
– Despre votul uninominal ce ne-ati putea spune?
– Sunt si avantaje, si dezavantaje. Pe de o parte, e bine ca ai posibilitatea sa votezi omul. Pe de alta parte, cei care n-au bani n-ar avea posibilitatea de a se face cunoscuti.
Georgini Pavel, candidat PC la Primaria Sinaia: Din scarba fata de politica. Uitati-va la ceea ce s-a intamplat in ultimii 17 ani in Romania!
– Si dvs va e scarba?
– Faptul ca, abia dupa 17 ani de exercitiu democratic, am decis sa intru in politica, este o dovada ca am si eu o oarecare reticenta fata de politica.
– Politi-cienilor le convine ca ni s-a facut scarba de ei?
– Inte-resul politi-cienilor este sa se perpe-tueze aceasta scarba fata de politica. In felul acesta, vazand ca lumea nu le acorda nicio atentie, sunt incurajati sa fure mai departe.
Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, seful PNL Sinaia: Lumea este bulversata si plictisita de clasa politica. Pe buna dreptate. Era normal sa fie doua zile separate: una pentru europarlamentare si alta pentru refe-rendum. Oamenii sunt bulversati si nu stiu la ce merg. In plus, s-a facut o campanie foarte slaba…pentru ambele.
– Ce ne-a bulversat atat de tare?
– Viata politica actuala este contradictorie. Nu vedeti ce lupte sunt? Exista un Guvern care conduce Romania si nu e lasat sa guverneze. Au vrut de nu stiu cate ori sa-l dea jos! De-aici vine lehamitea oamenilor vizavi de viata politica.
– De la caltabosi, nu?
– N-are nicio treaba. Acelea sunt niste prostii!
– Cum ati votat la referendumul pentru uninominalul in doua tururi?
– Votul e secret! Va spun doar ca am fost la vot, la referendum, si ca varianta sustinuta de Guvern este excelenta, super-buna. O mult mai mare parte a populatiei va fi reprezentata in Parlament.
Emanoil Savin, primar Busteni, seful PD Busteni: Lumea s-a plictisit de clasa politica si toti vor reformare. Asta nu inseamna, insa, ca daca stai acasa, clasa politica se reformeaza singura. Votul uninominal este valabil doar daca lumea iese la vot… Se pare ca lumea nu vrea sa schimbe clasa politica, nu vrea sa avem vot uninominal, nu vrea sa avem euro-parlamentari… Cred ca se face o mare greseala si ca, mai devreme sau mai tarziu, oamenii vor avea de suferit de pe urma dezinteresului pe care il manifesta.
– Sistemul uninominal ii ajuta pe candidatii bogati?
– Nu-i adevarat: electoratul nu poate sa fie pacalit atat de usor.
Ion Dilirici, seful PSD Sinaia (care a tinut sa spuna ceva si despre PNL Sinaia): De vina e intreaga clasa politica. Dupa aceea, pentru euro-parlamentare nu exista acelasi interes, pe cat exista fata de alegerile locale si fata de cele parlamentare…. Mai departe, absenteismul din Sinaia e un semnal pentru PNL Sinaia, care a guvernat dupa bunul plac. Daca era o administratie serioasa, primarul facea apel la cetateni sa iasa la vot…
– Votul uninominal?
– Eu sunt de acord cu votul uninominal si, chiar daca propunerea a venit de la presedinte, am votat pentru. Indiferent in ce formula, votul uninominal este un pas inainte. Sunt oameni care sunt propulsati de liste, si a trecut si vremea lor.
– Ii favorizeaza pe cei cu bani?
– E-adevarat si lucrul acesta, dar nu exista un sistem de vot perfect. La noi, in Romania, dupa 18 ani, cred ca trebuie facuta o schimbare a sistemului de vot. S-a demonstrat ca, si prin intermediul acestor liste de partid, se promoveaza foarte multi oameni care n-au ce sa caute si cum sa reprezinte populatia la nivel parlamentar.
*
Ieri, am aflat si care a fost amploarea scarbei. Prezenta la vot a fost de 26,85 la suta – in Sinaia; 37 la suta – in Busteni; de 30 la suta – in Azuga si 23 la suta – in Comarnic. Scoruri electorale demne de luat in seama: in Azuga, PD a obtinut 43 la suta, in timp ce PSD doar 11 la suta – la jumatate din procentul pe care acest partid l-a intrunit la nivel national, cu toate ca primarul Adrian Purcaru si patru dintre consilierii locali sunt membri ai acestei formatiuni politice. In Sinaia si Busteni, rezultatele obtinute de partide nu reflecta suportul pe care acestea il au pe plan local, aici votand extrem de multe persoane pe listele suplimentare.
Ionut STANESCU