Nu-i esecul lui?

Cu ceva timp in urma, presedintele Traian Basescu convoca reprezentantii presei locale din tara la o discutie la Cotroceni. Faptul ca a chemat, fara niciun discernamant, jurnalistii din provincie avea sa-l dovedeasca, imediat, renuntarea la ziaristii din presa scrisa, care au fost refuzati cu un sec „Nu avem scaune pentru toti jurnalistii!” Si eram interesat sa ajung la domnia sa deoarece aveam de gand sa-i adresez, cu toata politetea si respectul, doar o singura intrebare: „Cat de vinovat va considerati de situatia clasei politice din tara?” Dar, cum presedintele nu era vinovat ca a chemat toata suflarea presei locale din dorinta-i oarba de a mai spune, inca o data, cat de necesar este votul uninominal propus de domnia sa, sunt sigur ca tot eu si presa, in general, ar fi fost condamnata de seful statului pentru motive pe care, cu siguranta, le-ar fi scornit pe loc!
Am mentionat acest episod pentru a ilustra ca, de fapt, presedintele nu este vinovat pentru nimic din ceea ce se petrece in arealul carpato-danubiano-pontic. Oricine ar putea fi acuzat pentru relele din acest teritoriu – incepand de la Traian si Decebal – numai actualul presedinte nu! In opinia sa, relele zilelor noastre sunt opera „cercurilor de interese”, a „oligarhilor” sau a „tradatorilor liberali”, a „social-democratilor cu sange comunist”, a „baietilor destepti” (de care nu duce lipsa nici domnia sa din moment ce astfel de specimene roiesc si in preajma-i), a „clasei politice nereformate” etc., etc., etc. Presedintele Basescu trece ca gasca pe apa printre toate cele care nu ne fac cinste, desi, ca presedinte al tuturor romanilor si-ar putea asuma macar asa, de ochii lumii sau din politete – daca aceasta notiune ii este clara – macar o parte dintre „petele” pe care ni le observa strainii, iar noi le simtim efectele.
De vreo doua zile, presedintele Traian Basescu s-a lepadat, iata, si de propriul sistem de vot uninominal. Dupa ce a tinut predici fulminante despre tot felul de piedici ce-i sunt puse, determinand Guvernul sa alinieze ora de incepere a referendumului la cea pentru alegerile europarlamentare, seful statului – luand cunostinta de slabul apetit a romanilor pentru votul uninominal din sondajele de opinie, la care a tinut sa fie publicate si in perioada de campanie electorala – nu mai vrea sa auda nici de raspunderea pentru cheltuirea banilor pentru un capriciu prezidential. „Nu-i esecul meu!”, declara senin Traian Basescu pentru eventualitatea in care romanii nu-i vor da ascultare sa se buluceasca la urne pentru votul uninominal. Si, bineinteles, ca intotdeauna, altii sunt vinovati de respectiva neprezentare la urne sau de invalidarea votului uninominal tip Basescu. Presedintele acuza astfel, inca de pe acum – precum tatele care se stiu vinovate de ceva, dar nu vor sa recunoasca – Televiziunea Romana! Postul nostru public national este vinovat, in opinia sa, pentru ca nu a vrut sa faca publicitate insistenta asupra tipului prezidential de referendum. De asemenea, nu-l uita nici pe „prietenul” Tariceanu care, de departe, ar fi vinovat ca nu asigura sectii de votare peste tot in lume, astfel incat romanii sa nu parcurga „sute si mii de kilometri” ca sa-si exprime acordul pentru votul uninominal basescian.
Dupa toate acestea – si altele pentru care nu mai am spatiu sa le prezint – am o singura intrebare (in niciun caz „Cu cine votez?”): „Din moment ce presedintele Basescu va fi „alaturi de dumneavoastra si la referendumul din 25 noiembrie 2007 pentru introducerea votului uninominal” – asa cum ne asigura in scrisorile pe care le-am primit in aceasta perioada – nu cumva va fi si esecul sau daca, pana la urma, referendumul va da chix?”
Leon CHIRILA