Florin TANASESCU
O mai tineti minte pe Brigitte Bardot la senectute, inconjurata de o liota de javre, mangaind-o tandru ? Sau pe Vadim, care, in urma unui recensamant facut pe la groapa de gunoi Glina, a numarat si adapostit vreo doua sute de maidanezi, intre doua cuvantari de la tribuna Parlamentului ? L-ati vazut pe Mihai Constantinescu – prietenul cainilor vagabonzi – dat afara din apartamentul revendicat ? Pentru ultimul caz, exista acoperire legala, cum se spune. In paralel, mai avem si un act normativ oarecum hilar: Legea pentru protectia animalelor, chiar daca nu s-a facut uz de ea decat in vreo zece cazuri, ceea ce inseamna prea putin pentru o tara in care confuzia cine-i om si cine-i caine a devenit tot mai pregnanta.
Asadar, avem o lege care interzice aplicarea de rele tratamente boilor, vacilor, catarilor, armasarilor, pisicilor. Cum suna ea, ad litteram, nu prea are lumea habar, dar ignoranta nu este o scuza pentru nerespectarea acesteia. De catre oameni, desi, cum spuneam, cam greu este de tras o linie intre cine-i om si cine bou. Jurisprudenta in materie de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale animalelor se ghideaza dupa principiul „Si ele sunt suflete”, de parca ar fi sustinut cineva contrariul. Sanctiunile pentru nerespectarea normelor in vigoare – datul cu biciul in cai, un spit in botul cotarlei cand ti se incurca in lantul de la bicicleta – ajung pana la 2.000 de lei. Adica 20 milioane de lei vechi daca esti prins cu mata-n sac. Ca orice lege, nu este retroactiva, astfel ca, de-ai legat, pana la publicarea acesteia in Monitorul Oficial, tinichele de coada pisicii si ai uns-o cu catran, dandu-i drumul pe ulita, nu esti pasibil de sanctiune. Nici urmasii lui Pavlov nu pot fi blamati pe motiv ca savantul a chinuit bietul patruped pentru a face experimentul cu reflexele (ne)conditionate, nici comunismul sovietic n-are capat de acuzare pentru faptul ca a urcat-o pe Laica intr-o naveta si a lasat-o sa chelalaie prin Univers. Cu siguranta, legea suporta revizuiri, existand riscul sa faci si puscarie in caz ca trambitezi, in public, ceva de genul „La popa, la poarta, o pisica moarta. Cine-o rade sau zambi s-o manance coapta”. Aici ar fi chiar pluralitate de infractiuni, dupa jurisprudenta in domeniu: bataia de joc indreptata impotriva sufetului pereche, care nu poate riposta, fiind lat, si indemnul de a o baga in cuptorul cu microunde. Se impune, imperios asadar, un cod de procedura civila sau penala chinologic. Asociatiile pentru protectia animalelor au tot interesul ca, in Parlament sa gaseasca sustinere. De n-o fi cu majoritate de voturi, inseamna ca sunt si alesi care nu rezoneaza la frustrarile matelor, deci sunt caini. Sau boi, daca n-au urmat linia partidului din care fac parte si principiul „Cine fura azi un ou falimenteaza maine o intreprindere”.
Sigur, avem toata intelegerea pentru lobby-ul facut de cei care sunt suflet in sufletul neamului cainesc (sus-amintitele asociatii), ca si pentru ecologisti sau cei care se leaga cu lanturi, spunand stop inarmarii.
Dincolo, insa , de imaginile stupefiante ale razboaielor, terifiant este si urmatorul tablou: intr-un azil de batrani, la televizor, apare reclama cu o pisica lingandu-se pe bot, dupa ce-a mancat Whiskas ! Sau, un altul, cu Mihai Constantinescu, care a tinut partea potailor, ramas la senectute fara acoperis deasupra capului, chiar daca a fost pionier in domeniu, fredonand, ani de zile ” Iubiti si cainii vagabonzi!”. In schimb, in zilele noastre, tot vedem o „vedeta” de hip-hop, cu pseudonimul Keo, „rezonand” cu o liota de javre. Flacaul se da in barci cu patrupedele – pe postul national de televiziune – pupandu-le pe bot, cautandu-le de purici, de parca asta-i ultima problema nerezolvata a natiei.
Hotarat lucru, suntem in Zodia Cainelui, nicicum in a Taurului sau Berbecului…