Interviu cu vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Ploiesti, Constantin Ivan
– Domnule vicepresedinte, in ultima vreme foarte multi tineri vor sa devina notar. Care credeti ca este motivul?
– Intr-adevar, exista un mare interes pentru aceasta meserie. Din pacate, motivul principal il constituie numai latura financiara. In opinia mea, in ultimii ani au intrat in meserie tineri slab pregatiti. Cei care doresc sa acceada in aceasta profesie trebuie sa sustina un examen, acesta este riguros, dar dupa ce trec de el, tinerii nu mai depun niciun efort pentru a se perfectiona. Pot sa aiba o pregatire teoretica buna – care sa le permita sa treaca examenul, insa daca nu incearca sa puna cunostintele in practica, nu este bine.
– Exista la nivelul opiniei publice ideea ca in breasla se intra destul de greu si doar daca ai „pile”. Care este adevarul?
– Exista aceasta perceptie ca in sistem se patrunde destul de greu. Insa, pentru a putea sa practici meseria de notar, mai intai trebuie sa fii stagiar pe langa un notar. Iar notarii se feresc, in general, sa ia tineri stagiari din doua motive: nu le pot da in competenta mare lucru, deoarece nu au drept de semnatura si, in plus, trebuie sa mai aiba si grija de acestia. De aceea, notarii prefera sa accepte rude sau prieteni pentru perioada de stagiatura.
– Exista o tendinta de crestere a numarului de notari?
– Anul acesta, la nivel national a fost stabilit un numar de 1.800 de posturi. Anul trecut, au fost 1.600. In fiecare an numarul este in crestere. Acest lucru s-a justificat dupa 1990, cand exista o lipsa de notari publici, dar acum….
– Camera Notarilor Publici Ploiesti verifica, periodic, activitatea notarilor publici din Prahova, Dambovita si Buzau, judete care ii sunt arondate. S-au constatat nereguli?
– In special, notarii publici nou-veniti sunt verificati mai des, la inceput. In functie de neregulile constatate, se pot da sanctiuni de la simple avertismente pana la excluderi din profesie. Insa, nu au fost gasite nereguli grave in timpul acestor controale. In general, au fost descoperite doar omisiuni privind modul de inscriere in registrele birourilor notariale – lucruri care tin mai mult de secretariat.
– In ceea ce priveste onorariile pe care le practica notarii, multi cetateni cred ca acestea sunt cam „piperate”…
– Veniturile notarilor au fost conside-rate mari pana acum vreo doi ani cand volumul activitatii era mai redus. Insa, crescand numarul de notari si volumul de munca al acestora s-a mai micsorat. Daca ne raportam la Bucuresti, onorariile percepute in Ploiesti sunt foarte mici. Daca ne comparam cu alte localitati similare din tara, acestea sunt putin peste media acestora. Ca sa va dau un exemplu, la o tranzactie de 30.000 lei, onorariul perceput este de 780 lei.
– Le recomandati tinerilor sa opteze pentru meseria de notar?
– Nu. Profesia aceasta nu mai are viitor. Cu timpul, ea va disparea pentru ca este prea formalista. Se cauta sa se simplifice procedurile si sa se dea in competenta altor factori ceea ce fac notarii astazi. A fost chiar un proiect de lege in acest sens, acum vreo doi ani, prin care se propunea ca primarii sa preia aceste sarcini. Din fericire, proiectul a fost respins. Erau acolo niste interese ale unor parlamentari. Trebuie reglementata foarte clar aceasta problema chiar daca se urmareste simplificarea ei, pentru ca nu poti intocmi acte cu valoare deosebita pe marginea drumului. Si Uniunea Europeana are in intentie sa aduca niste modificari care vor afecta aceasta meserie, dar deocamdata nu este nimic concret.
Camelia NASTASE