Consumul de cafea in Romania este inca scazut – de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an, comparativ cu nivelurile inregistrate in tari precum Bulgaria (3,26 kg/cap locuitor/an), Polonia (3,04) sau Ungaria (3,5), potrivit datelor Asociatiei Romane a Cafelei. Nivelul ridicat al accizelor, veniturile mici ale romanilor si accesul redus la informatiile privind beneficiile cafelei sunt principalele cauze ale acestei situatii.
Oficialii Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC) sustin ca, in majoritatea pietelor din tarile dezvoltate, consumul de cafea creste de la an la an, iar in estul Europei acesta aproape ca s-a triplat.
In opinia reprezentantilor Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), consumul moderat de cafea este sigur si poate avea chiar anumite efecte pozitive pentru sanatate, fiind in acelasi timp o sursa naturala de antioxidanti. „Cafeaua este una dintre bauturile cele mai apreciate de milioane de oameni din toata lumea de cel putin o mie de ani, fiind un produs 100% natural. In alte tari, precum Germania si Austria, nivelul consumului este si mai mare de 6,64 kilograme pe cap de locuitor pe an si respectiv de 4,49 kilograme pe cap de locuitor pe an. Potrivit ARC, acciza pentru cafeaua verde va fi diminuata treptat de la 612 euro pe tona in 2007 pana la 153 euro pe tona in 2010, iar pentru cafeaua prajita si macinata va fi redusa de la 900 euro pe tona in 2007 la 225 de euro pe to-na in 2010. Accizele la cafea vor fi eliminate in anul 2011.