Sindicalistii din invatamant si studentii sunt nemultumiti de ultimele negocieri purtate cu Ministerul Educatiei pe tema legilor invatamantului. Ei ameninta ca vor incepe sa stranga semnaturi si vor face presiuni in Parlament pentru ca aceste legi sa nu treaca in formula propusa de ministrul Cristian Adomnitei.
Reprezentantii Federatiei Alma Mater sunt nemultumiti de propunerea Ministerului Educatiei privind alegerea rectorilor si a decanilor. Sindicalistii sustin ca acestia ar trebui alesi de catre profesorii si studentii din fiecare universitate in parte.
Ministerul, ca sa impace capra si varza, a lasat la latitudinea cartei universitare sa se stabileasca cum se fac aceste alegeri, fie prin concurs, fie prin alegere, prin vot, dar fara sa se precizeze ce tip de vot”, a explicat Razvan Bobulescu, presedinte Alma Mater.
Nici reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale nu sustin aceste proiecte de lege.
„Noi continuam sa consideram ca acesta a fost un simulacru grotesc, ca educatia are nevoie de un pachet mult mai complet de legi care, pe langa legile invatamantului, statutul personalului didactic trebuie sa cuprinda si o lege a salarizarii, o lege a calitatii in educatie, o lege a descentralizarii”, este de parere Catalin Croitoru, presedinte FEN.
La randul lor, studentii sunt nemultumiti de modul in care ministrul Educatiei trateaza problemele tinerilor. Acestia doresc mentionarea in lege a subventilor pentru camin si pentru transportul in comun.
„Inca nu stim ce s-a obtinut de la aceste negocieri pentru studenti, pentru ca nu avem un punct de vedere al ministerului”, a sustinut Gabriel Petrea, presedinte UNSR.
Reprezentantii Ministerului Educatiei au refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.